Lucka 8: Vad är nyttan med nejlikor?


Nejlikor, även kallade kryddnejlikor, är torkade blomknoppar från ett tropiskt träd, som också heter kryddnejlika. Själva namnet verkar komma från ordet nagel (en sorts spik) beroende på kryddnejlikans likhet med äldre, handsmidd småspik.

Jaha, så långt när det gäller själva namnet, men vad är egentligen nyttan med nejlikor?

Vad används nejlikor till?

Kryddan nejlika förknippas mycket med julen eftersom hela nejlikor ofta används när vi kokar glögg och malda nejlikor används till olika bakverk, framför allt pepparkakor. Men kryddnejlika ingår också i kryddblandningen garam masala och i indiskt chai och i de blandningarna används den året om. Brukar du laga någon annan spännande mat med kryddnejlika?

Det jag inte kände till om kryddnejlikan är att den även används medicinskt. Den innehåller många bra komponenter som bland annat kan verka smärtstillande, antibakteriellt, och kramplösande. En av de viktigaste komponenterna är eugenol, som hindrar blodet från att koagulera och är perfekt för hjärtpatienter och för att förebygga hjärtsjukdomar.

I tidningen Hälsoliv läser jag att kryddnejlika även dämpar oro och nervositet
”Bra mot infektioner i luftvägarna och slemlösande vid hosta samt hjälper mot hösnuva. Dämpar oro och nervositet. Lugnar magen och används mot kolik, gaser, illamående, dålig aptit och överskott på magsyra.”

Se där den verkliga nyttan med nejlikor den här årstiden; bra mot förkylningar och perfekt både före och efter julbordet!

Missade du gårdagens lucka?

I gårdagens lucka berättade Sofia om sin favorit revbensspjäll. Vad är spjäll i revbensspjäll?