Tre regler för foge-s i sammansättningar

Ibland får vi frågan när man ska använda ett foge-s mellan orddelarna i en sammansättning och om det finns någon regel för detta. Ibland säger också någon att s:et skulle vara genitivattribut, alltså att det skulle beteckna ägande, och att chefsinstruktör då skulle betyda chefens instruktör. Reglerna kring sammansättningar är ganska få och oftast är det slumpen som avgör om sammansättningen får ett s, eller inte. Men vi kan i alla fall vara ganska säkra på att det lilla s:et inte är ett genitivattribut. Det är århundraden sedan vi använde s:et i sammansättningar av den anledningen.

Men kan det finnas många situationer när man verkligen blir osäker – heter det bord-pendyl eller bords-pendyl, rollator-broms eller rollators-broms, isolering-system eller isolerings-system? Här kommer tre regler till dig som vill skriva korrekta sammansättningar:

Regel ett: ljudregeln

Den första regeln är ljudregeln som säger att om den första delen i en sammansättning slutar på ett s- eller sje-ljud ska det inte vara något foge-s, till exempel i virus-attacker och färs-fusket. Orden skulle bli riktiga tungvrickare om vi skulle försöka lägga in ett s i fogen.

Regel två: s om första delen är en sammansättning

Den andra regeln innebär att om den första delen i sig är en sammansättning ska vi i de flesta fall lägga in ett foge-s. Det är därför vi förstår att skolboks-hyllan är en hylla för skolböcker medan en skol-bokhylla är en bokhylla i skolan. Det heter alltså väder-station men oväders-moln, skåp-mat men kylskåps-mat. Regeln är enkel att komma ihåg och har väldigt få undantag.

Regel tre: titta på liknande ord

Den tredje regeln är inte en grammatisk, utan en praktisk regel. Den innebär att man utgår ifrån andra sammansättningar med samma förled och tittar på om den i allmänhet har foge-s eller inte. En ofta diskuterad fråga är om det ska heta tids-plan eller tid-plan. Om man då tittar på hur sammansättningar med tid- oftast är konstruerade ser man att foge-s dominerar. Alltså bör det heta tids-plan. Ha alltid Svenska Akademiens ordlista till hands, så slipper du fundera i onödan.