Sex tips för en bra presentation

Alla har väl någon gång suttit timme ut och timme in och lyssnat på ett föredrag som saknat både blod och syre – ett entonigt malande om ett ämne som egentligen kunde vara hur intressant som helst.

Hårt arbete bakom varje bra presentation

Att hålla en bra presentation kräver kunskap och erfarenhet, men framför allt får man inte tro att det går av sig själv. Det räcker inte med en bra Powerpointpresentation. En presentation måste planeras och byggas upp enligt samma principer som man bygger upp en text, dessutom måste du genomföra den med personlighet och entusiasm. Nej, du måste inte vara stå upp-komiker eller ett under av vältalighet. Om du har ett intressant innehåll och håller dig till några enkla tumregler så kommer du att bli både uppskattad och ihågkommen för den du är.

Följ våra tips

Tänk på det här nästa gång du ska hålla en presentation:

  1. Gör ett bra faktaurval så att du inte blir vare sig för knapphändig eller för långrandig. Vad vill du ha sagt och vad behöver dina mottagare veta för att du ska nå rätt effekt? Och glöm inte det där självklara: presentera dig, berätta vad du ska prata om och tala om för dina åhörare när de kan ställa frågor.
  2. Förbered dig väl så att du vet var de svåra övergångarna dyker upp.
  3. Gör gärna en Powerpointpresentation som stöd för dina ord, men se till att det inte blir tvärt om. Låt inte bilderna ta uppmärksamheten från det du vill säga. För mycket grafik och rörliga bilder stjäl definitivt intresset från dig. Om du känner dig bekväm kan du till och med strunta i Powerpoint och använda blädderblock och kroppsspråk istället.
  4. Se till att dina Powerpointbilder är läsbara. Bokstäverna ska vara ca 1 cm höga när du skriver dem på skärmen. Om du har mindre bokstäver riskerar du att dina åhörare inte ser vad det står. En god regel: Om du måste be om ursäkt för en bild – använd den inte!
  5. Använd ditt kroppsspråk. Dina händer, ditt leende och din karisma hjälper dig.
  6. Håll tiden. Dina åhörare har säkert pressade kalendrar och du försätter dem i klistret om du drar över tiden. Du förbrukar ditt förtroendekapital hos åhörarna efter bara några minuters försening.

 

Träna så lossnar det

Naturligtvis är det med presentationsteknik precis med allt annat – träning ger färdighet! Har du möjlighet att hålla föredrag med viss regelbundenhet kommer du att märka att du snabbt blir bättre och att du för varje gång vågar släppa fram mer av din personlighet i presentationen. Lycka till!