Tilltal med du eller ni?

Har du funderat över det här med hur vi hälsar? Varför blir vi allt oftare tilltalade med ni – trots att du har fungerat utmärkt sedan du-reformen 1968? Och vad svarar du om du blir tilltalad med damen?

Ungdomar inspireras av tyska och franska

Det är ungdomarna som banar väg för det nya niandet. Kanske beror det på att de är så beresta. I Tyskland har de lärt sig att uttrycka artighet genom att använda Sie och i Frankrike vous. Väl hemma i Sverige känns det fattigt med det gamla vanliga du.

Att nia anses oartigt i Sverige

Men niandet uppfattas av många som ren ohövlighet. Argast blir nog faktiskt den äldsta generationen som genomlevt titelhysterin i början av 1900-talet. Då niade man bara uppifrån och ned i samhällshierarkin. Nedifrån och upp sa man i stället fru Andersson, konsul Pettersson eller doktorinnan. Inte konstigt att den äldre generationen jublade över du-reformen på 60-talet.

Själv är jag uppvuxen under det chosefria 70-talet och blev minst sagt upprörd när jag vid strax fyllda trettio niades av välvilliga ungdomar. Såg jag så gammal ut! Då hade jag ingen aning om att jag bara några år senare skulle bli tilltalad med damen i snabbköpskön. Men till min lättnad har jag märkt att ungdomarna niar även varandra numera. (Damen verkar däremot vara reserverat för oss som har passerat trettio.)

Förmodligen har vi fått ett nytt artighetspronomen av europeisk modell!

Tilltala läsare med du

Slutsatsen är alltså:

  • Tilltala gärna dina läsare med du. Det uppskattar de allra flesta av oss.
  • Bli inte upprörd om du blir niad, särskilt inte av ungdomar. De vill bara vara artiga.
    .

Vill du lära dig mer om vårt nya språkbruk och hur du kan undvika att falla i pinsamma språkfällor? Läs mer om våra kurser.