Tankstreck eller bindestreck i fotbolls­resultat?

Bollarna är upp­blåsta, spelarna har kolhydrat­laddat och ölen ligger på kylning. I dag börjar fotbolls‑VM i Ryssland. Men det finns en oerhört laddad fråga som kvar­står. En fråga som delar språk­vårdare i hela Sverige. Enligt vissa är den korkad, enligt andra jätte­viktig: Vilket streck ska man egentligen använda för att skriva fotbolls­resultat – tank­streck eller binde­streck?

Vad gäller för binde­streck och tank­streck?

I svenskan använder vi det kortare binde­strecket (-) och det längre tank­strecket (–) till olika saker. Medan binde­strecket är till för att binda ihop ord, så ska tank­strecket visa på för­hållandet mellan två enskilda ord eller siffror.

Binde­streck visar orddelar i till exempel avstav­ningar och vissa samman­sätt­ningar. Otroligt praktiskt om man, som i svenskan, älskar samman­sätt­ningar lika mycket som fotbolls­tränare älskar 4-4-2-uppställ­ningar. Som språkkonsulter tycker vi också att det är suveränt att svenskans grammatik även tar hänsyn till läs­för­ståelsen. För visst är det lättare att läsa fotbolls‑VM än fotbollsVM?

Tank­streck används gärna i kvälls­tidnings­rubriker – för att markera en dramatisk paus. Det används också runt paren­tetiska inskott i meningar – till exempel det här inskottet – i stället för parenteser eller komma­tecken. Dessutom använder man tank­streck mellan siffror och exempelvis ortnamn i omfång, perioder, intervall, sträckor och liknande (som i ”kl. 9–17” och ”sträckan Pilgrimstad–Gällö”). Lägg märke till att det inte ska vara några mellan­rum runt tank­strecket i de fallen.

Reglerna för streck i fotbolls­resultat

Till vilken kategori hör då fotbolls­resultat? Om vi tittar på reglerna ser vi att det här borde handla om regeln för omfång, eftersom resultaten beskriver förhållandet mellan två länder eller siffror. Det innebär alltså att det korrekta sättet att skriva är med tank­streck: Sverige–Sydkorea 5–0 (eller vad nu resultatet blir på måndag!).

Skriva tank­streck på datorn

En vanlig fråga vi får när vi pratar om skriv­regler hos kunder är hur man skriver tank­streck på datorn. På en PC är det enkelt om du har ett tangent­bord där det finns en numerisk del: tryck Ctrl + minus­tecken, så dyker tank­strecket upp. Om du arbetar i en webb­läsare är dock Ctrl + minus­tecken kort­kommandot för att zooma ut. Då kan du i stället testa kort­kommandot Alt + 0150.

På de flesta svenska Mac-tangentbord kan du skriva tank­streck genom att hålla nere option-tangenten (alt) och skriva ett binde­streck.

Nu när du är rustad inför fotbolls‑VM återstår det bara för oss att önska alla fotbolls­spelare lycka till på plan! Vi hoppas att de gör många snygga mål, och att du får använda dina nyvunna kunskaper om att skriva fotbolls­resultat.