Låt inte avstånd bli ett hinder – ta hjälp av fasta blanksteg

Avstånd i text är ofta något positivt – vi får in luft i texten och ögat får en chans att vila. Men avståndet kan också skapa otydlighet. Som tur är finns det ett verktyg för att undvika den otydligheten: fasta blanksteg. 

Blanksteg använder du förmodligen hundratals gånger varje dag, och tur är väl det. Utan blanksteg skulle texter knappast gå att läsa. Men de gör inte alltid läsningen lättare, för ibland kan de dela upp sådant som hänger tätt ihop. Det är här som det fasta blanksteget kommer in och är din bästa vän.

Ett fast blanksteg ser ut som ett vanligt blanksteg, men det blir som ett lim som håller ihop det som står före och efter. Med ett fast blanksteg hamnar delarna nämligen alltid på samma rad. Det är ett bra sätt att styra hur en text flödar på webben, oavsett vilken skärm den blir läst på.

Fast blanksteg – när och varför?

Fasta blanksteg är viktiga när du till exempel grupperar tusental och skriver ut telefonnummer, priser och datum. Annars är risken stor att sifferuttryck som hör tätt ihop delas upp och hamnar på olika rader. Då blir de svårare att läsa.

Vi kikar på några exempel med och utan fasta blanksteg:

Tabell som visar två meningar med sifferuttryck med och utan fasta blanksteg.
Med fast blanksteg står alltså hela siffer­uttrycken på samma rad, tätt sammansvetsade. Visst är det lite lättare att läsa?

Så gör du fasta blanksteg

Det finns olika sätt att göra fast blanksteg, beroende på vilket program eller verktyg du använder. Här är några vanliga sätt att göra det:

  • i Word för pc: Ctrl + shift + blanksteg
  • i Word för Mac: alt + blanksteg
  • i html-kod:  
    .

I flera webbpublicerings­program finns alternativet att infoga specialtecken, och där hittar du ofta det fasta blanksteget.

Så, nu har du ytterligare ett verktyg för att nå fram med ditt budskap och ge dina läsare en bra upplevelse. Vill du lära dig mer om hur du skapar läsarvänliga texter? Vi utbildar skribenter, granskar texter och skriver nya. Hör av dig till oss så berättar vi mer!