Stor eller liten bokstav i ord med namn

Det var en stor händelse när Christer Fuglesang äntligen lämnade jorden för att resa i universum. Trots det så är det bara hans för- och efternamn i förra meningen som ska stavas med stor bokstav. Orsaken är att jorden och universum (och månen) inte är egennamn. Det skiljer dem från himlakroppar som till exempel Mars och Jupiter. Häng med, så fördjupar vi oss i reglerna för stor och liten bokstav i ord med namn. 

Huvudregel: namn inleds med stor bokstav

Huvudregeln är att egennamn och personnamn skrivs med stor begynnelsebokstav och beskrivande beteckningar med liten. Låt säga att Christer vill ha semester i Alperna (egennamn) när han kommer hem. Han kanske till och med vill hyra en stuga i de franska alperna (beskrivande beteckning). Han tog dessutom tydligen med sig svensk mat för att bjuda sina astronautkolleger i Discovery på, kanske västerbottenost. Det är ett exempel på ett geografiskt egennamn (Västerbotten) som används som art- eller sortbeteckning och därför får liten bokstav.

Undantag för namn som blivit beskrivningar

Orden lucia och quisling är exempel på undantag från huvudregeln att personnamn ska skrivas med stor begynnelsebokstav. De är från början personnamn (Sankta Lucia och Vidkun Quisling) men används nu som vanliga beskrivande substantiv för en typ av människor och får då liten bokstav. Hon var årets lucia. Han är en riktig quisling. Samma sak gäller för måttenheter döpta efter sina upphovsmän som watt, becquerel och hertz.

Osäker? Prova med en eller ett

Du kan få en indikation på om ett ord ska inledas med stor bokstav. Går det att sätta obestämd artikel framför ordet: ett universum, en jord? Går det att böja ordet i bestämd form och plural: jorden och månar? Om svaret är ja så är ordet inte ett egennamn och ska alltså oftast inledas med liten bokstav.

Men ingen regel utan undantag. Den som bor i Stockholm sedan länge kallar sig nog för stockholmare. Vi skriver stockholmare med liten begynnelsebokstav, eftersom det är en avledning som har bildats av det geografiska egennamnet Stockholm och ändelsen -are. Stockholmaren kanske älskar sin stad och är då en Stockholmsälskare, som skrivs med stort s eftersom det är en sammansättning.