Stavning och böjning av utländska lånord

Språket förändras hela tiden och ordförrådet fylls på med nya ord genom sammansättningar, avledningar eller lån. I början kan lånorden kännas lite besvärliga. De passar liksom inte riktigt in i systemet. Hur böjer man till exempel ord som bake-off och policy? Smaka på bake-offat bröd (ja, ordet alltså): ligger det naturligt på tungan? Jag tror att de flesta håller med om att det känns naturligare att säga butiksbakat. Även om det engelska ordet kanske inte leder till allvarliga missförstånd, är det skönt att kunna prata om färskt bröd utan att behöva vifta med fingrarna i luften för att markera citattecken runt ordet.

Otympliga böjningsformer

På de flesta arbetsplatser finns det riktlinjer och principer som styr arbetet. De går ofta under samlingsnamn som personalpolicy och miljöpolicy. Och det fungerar ganska bra när man pratar om dem en och en. Värre blir det när man ska berätta om företagets olika policyer. ”Heter det verkligen så?” är en vanlig fråga i det sammanhanget. Ja, det gör faktiskt det eftersom ordet följer samma mönster som ponny – ponnyer och jury – juryer.

Om vi kallar policyerna för riktlinjerna för personalfrågor och riktlinjerna för miljöarbetet blir de dock både mer konkreta och enklare att hantera språkligt.

Vissa vill inte anpassa sig

Lånorden måste alltså hitta ett svenskt mönster att följa för att fungera fullt ut. När de blir vardagsord förändras de därför och anpassar sig till det svenska böjningssystemet och den svenska grammatiken, som fåtölj, löjtnant och snälltåg har gjort. Det kan dock ta några decennier innan de har gift in sig ordentligt.

Ord som deadline och slogan har funnits länge i svenskan, men är ännu inte helt anpassade. Deras böjda former deadlinerna och sloganerna känns fortfarande ganska otympliga. Frågan är om de kommer att anpassa sig och få svenskare stavning och böjningsformer, eller om vi kommer att gå tillbaka till deras svenska motsvarigheter inlämningsdatum och paroll.

Det får framtiden utvisa!

Anki Mattson, din personliga språkrådgivare