Stilfigurer kan stärka din text

På våren 1976 skrev Astrid Lindgren en mycket uppmärksammad artikel i Expressen om hur hon hade blivit tvungen att betala 102 procent skatt på sina inkomster som författare. Hon gjorde det i form av en saga, Pomperipossa i Monismanien. Sagan om Pomperipossa var faktiskt inte hennes utan den skrevs från början av Falstaff, fakir i slutet av 1800-talet.

Allegorin som fällde en regering?

Att överföra ett tema till ett annat är en stilfigur som kallas allegori. I detta fall handlade om att göra ett debattinlägg om marginaleffekterna i det dåvarande skattesystemet till en saga. Och i händerna på Astrid Lindgren var allegorin ett mäktigt vapen! Den dåvarande finansministern Gunnar Sträng fick göra en pudel och många politiska bedömare hävdade att artikeln och den efterföljande debatten var en direkt orsak till att socialdemokraterna förlorade makten vid riksdagsvalet 1976.

Även olyckliga stilfigurer stärker uttalanden

En stilfigur används för att förstärka en texts eller ett uttalandes verkan. Enligt klassisk retorik delar man in stilfigurerna efter tre huvuduppgifter: att underhålla, informera eller påverka. Astrid Lindgren lyckades kombinera alla dessa och påverkade opinionen genom att underhålla och även genom att informera om hur hennes skatt hade räknats fram.

Sportjournalister är oftast inte lika lyckosamma (vilket väl är en underdrift eller litotes, som också är en stilfigur). Deras, oavsiktliga, favorit bland stilfigurerna är kontamination, som är en sammanblandning av uttryck. Till exempel: Det var i grevens sekund och Vi har bränt våra skepp i båda ändarna.

Pleonasm är en annan figur de gärna råkar använda. Tårta på tårta brukar man kalla det och det är ett överflödigt tillägg eller ett ord där ett led är överflödigt. Till exempel: Det gäller att ha känsla för feeling. Cd-skiva är ett annat bra exempel på pleonasm, eftersom ju D:et betyder disc som betyder skiva.

Vilken stilfigur är meningen ”VM-guld i fotboll till Sverige vore ganska roligt” ett exempel på?