Språktips

I våra språktips delar vi med oss av kunskap och råd inom språk och kommunikation. Filtrera listan utifrån kategori och ämne, eller sök på det som intresserar dig.

De senaste inläggen

Språkbrev

Bli medveten om era termer!

I månadens språkbrev vänder vi oss till dig som arbetar med tydlig kommunikation och klarspråk i din organisation. Vi vill påminna om en viktig men ofta bortglömd del av det arbetet: termerna.

Tre sätt att hantera inskott

Ett inskott är en fras som har skjutits in mellan två delar i en mening som hör ihop innehållsmässigt. Det kan göra meningen lång och svårläst. I månadens språkbrev tittar vi närmare på vad ett inskott är och hur du kan hantera det.

Brandman, brandperson eller brandsoldat?

Det finns en del yrken som har varit så dominerade av ett kön att de har det som ett led i sina yrkesbeteckningar. Hur ska vi benämna till exempel flygvärdinnor och brandmän, om vi vill uttrycka oss könsneutralt?

Blogginlägg

Webbplatser som räddar världen? Del 3

Går det att göra webbplatser som bidrar till en bättre värld? Det tror vi! Genom att ta skapa tydliga riktlinjer för innehåll och tillgänglighet på webben bidrar du till inkludering och hållbarhet enligt FN:s globala mål. Del 3: Begripligt språk

Blogginlägg

Webbplatser som räddar världen? Del 2

Går det att göra webbplatser som bidrar till en bättre värld? Det tror vi! Genom att ta skapa tydliga riktlinjer för innehåll och tillgänglighet på webben bidrar du till inkludering och hållbarhet enligt FN:s globala mål. Del 2: Tydliga länkar, rubriker och listor.

Blogginlägg

Webbplatser som räddar världen? Del 1

Går det att göra webbplatser som bidrar till en bättre värld? Det tror vi! Genom att ta skapa tydliga riktlinjer för innehåll och tillgänglighet på webben bidrar du till inkludering och hållbarhet enligt FN:s globala mål. Del 1: Ta kontroll över innehållet på webben.

Blogginlägg

Saker som läsare aldrig säger

Vad tycker kunderna om företagens köpvillkor? Hur uppfattar medborgare myndigheternas information? I det här blogginlägget kan du läsa om om vad de INTE tycker.

Språkbrev

Snedstreck i löptext – därför blir det otydligt

Använder du gärna snedstreck för att skilja mellan olika alternativ i löptext? Här får du tips om när snedstreck kan bli tvetydigt och hur du kan skriva i stället. 

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Prenumerera på Språkbrevet och Språkkvisset

Språkbrevet och Språkkvisset kommer en gång i månaden, i varsitt utskick. Du får ingen annan information eller reklam.

Tack för att du prenumererar på vårt mejlutskick!