Språktips

I våra språktips delar vi med oss av kunskap och råd inom språk och kommunikation. Filtrera listan utifrån kategori och ämne, eller sök på det som intresserar dig.

De senaste inläggen

Språkbrev

När är det bra att använda lix?

Hur fungerar verktyget lix och när kan det vara användbart? Det här språkbrevet handlar om fördelar och risker med att mäta läsbarhetsindex.

Språkbrev

Låt Powerpoint förstärka ditt budskap

I det här språkbrevet får du tips på hur du gör tydliga Powerpointpresentationer som förstärker det du säger i föredraget.

Språkbrev

Skriver du för alla så skriver du för ingen

Försök att alltid ha en specifik målgrupp för ögonen när du skriver! Här får du tips på hur du kan arbeta för att pricka in just din målgrupps behov, och koppla det till textens syfte och innehåll.

Språkbrev

Våga vara tråkig!

Du kanske hör den där inre rösten som säger åt dig att texten borde vara lite mer spännande – och då gäller det att vara modig. Det är sällan bra att variera för sakens skull – i brukstexter är det ofta bättre att skriva tråkigt!

Språkbrev

Håll ordning på avstånden

Det här språkbrevet handlar om tre slags tomrum som hjälper läsaren att ta till sig texten: mellan stycken, mellan rader och mellan ord.

Språkbrev

Hjälp läsarna att hitta sammanhang med medvetna radbrytningar

Hur du formger en lättläst text har betydelse för begripligheten. Det här språkbrevet handlar om hur du kan göra lagom långa rader med hjälp av så kallad medveten radbrytning.

Språkbrev

Investera tid i skrivarstugor – plocka ut ränta på timmarna

Skrivarstugor underlättar och effektiviserar skrivprocessen i din organisation. I skrivarstugan kan skribenterna lösa problemen i texten direkt, och fastnar inte i långa mejltrådar med åsikter om texterna. Resultatet blir både bra texter och skickligare skribenter.

Blogginlägg

Tydliga texter del 4. Språkkonsulterna leder processer för att förändra era texter

Ser du att din organisation behöver bli bättre på att skriva tydliga texter? Vi hjälper dig gärna att ge skribenterna kunskaper, men också att ta fram arbetsmetoder och styrning som skapar tydlighet och trygghet.

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Prenumerera på språkbrevet och språkkvisset

Språkbrevet och språkkvisset kommer en gång i månaden, i varsitt utskick. Du får ingen annan information eller reklam.

Tack för att du prenumererar på vårt mejlutskick!