Så blir du bättre på att lösa korsord

Äntligen sommar! Dags för ledighet och lata dagar. Men kärleken till språk tar inte semester, eller hur? Sommaren är ju en utmärkt säsong för till exempel korsord. Därför tänkte vi i månadens språkbrev dela med oss av våra bästa korsordstips.

Använd grammatiken

Utnyttja informationen som finns i grammatiken. Ofta kan du utläsa av nyckeln (ordet som står som ledtråd) vilken grammatisk form lösningsordet ska stå i och därmed vilken ändelse det ska ha. Om nyckeln är De sopar rent, kan du räkna med att svaret ska vara ett substantiv i bestämd form plural. Då kan du med stor säkerhet skriva in rna i de tre sista rutorna. Och den fjärde bokstaven från slutet kommer att vara ett a, e eller o. Tacka svenskans regelbundenhet för det!

Och om du ser att lösningen ska vara ett verb i grundform, och ordet dessutom är långt – då är ändelsen sannolikt era.

Genomskåda korsordsmakarnas knep

Korsordsmakare är hala typer! Ett av deras knep är att använda svenskans många dubbeltydiga ord, gärna i dubbeltydiga kombinationer. Det kan vara väldigt frustrerande innan man har fattat det, men visst är det skönt att genomskåda herrgård på franska och inse att svaret är ostmacka?

Extra klurigt är det för att en hel del ord kan tillhöra olika ordklasser. Tova kan till exempel vara både egennamn, verb och substantiv. Med nyckeln kan tova kan alltså det sökta ordet vara något som Tova är bra på eller en person som kan tova, men även ett verb: något som en tova kan göra.

Att alla nycklar skrivs med versaler är också en fälla, eftersom vi som löser inte direkt ser om det handlar om ett personnamn. KUNDE SJÖMAN kan ju syfta både på något som den döde regissören Vilgot Sjöman kunde göra och på något som en sjöman kunde göra förr i tiden.

Det bästa tipset vi kan ge dig är att analysera varje ord för sig och inte låsa dig vid din första tolkning. Det kan hjälpa att läsa ordet högt, och prova att betona det på olika sätt. Se samtidigt upp för korsordsmakarens avstavningar: valta-lade (val-talade), plåtter-mos (plåt-termos).

Utöka ditt ordförråd

Korsord ställer krav på ordförrådet! Det härliga är att ordförrådet förbättras efter hand: ju fler korsord du löser, desto bättre blir du. Och lär dig gärna kluriga korsordsord. För i vilka andra sammanhang behöver du prata om ag, uer, nar, ra eller ido*? Sådana klassiska korsordsord är förstås bra att kunna.

Från oss språkälskare, till er språkälskare – en riktigt glad sommar!

 

ag, uer, nar, ra, ido är svaret till nycklarna grässlag, ful fisk, tvärslå, gammal egyptisk gud, konstgjort språk.