Språkkvisset får en ny konstruktör

Är du en av alla dem som brukar lösa vårt språkkviss varje månad? Nu får kvisset en ny konstruktör. Det är ingen mindre än Mats Hydbom, mångårig medarbetare hos Språkkonsulterna. Vi passade på att ställa några frågor om det ärofyllda uppdraget till Mats.

Mats Hydbom föreläser om muntlig kommunikation och retorik.

Vi börjar med: Hur känns det?

– Tack, det känns fint förstås. Ett kviss är ju en blandning av allvar, lekfullhet och kanske lite humor, så det hoppas jag ska passa mig bra.

Vad ser du mest fram emot i ditt nya uppdrag?

– Att få fundera ut alla möjliga språkfrågor och hitta en bra variation. Och att få slå ett slag för att språk är lustfyllt.

Varifrån tror du att du kommer hämta inspiration till frågorna?

– Ofta från olika årstider, högtider och liknande, men också från aktuella händelser.

Utanför jobbet – är du själv en ivrig deltagare i kviss, frågesporter och liknande?

– Jag har alltid gillat frågesport. Om jag är så bra på det är väl mer osäkert.

Du är ju dessutom en av våra mer musikaliska medarbetare – kan det komma att märkas?

– Ja, jag är ju körsångare och kördirigent, så många frågor kommer säkert att ha musikaliska förtecken. Språk och musik i kombination tror jag kan bli kul och klurigt.

Du är även specialiserad på muntlig kommunikation. Kommer det att synas i Språkkvisset?

– Ja, alldeles säkert! Inom det området finns många intressanta frågor att hämta. Allt från klassisk talekonst till moderna aspekter på retorik. Några ”retoriska frågor” blir det dock inte, för det ligger ju i sakens natur att de inte kräver något svar.

Till Språkkvisset

Vill du få ett mejl varje gång vi lägger upp ett nytt språkkviss? Anmäl dig till vårt utskick i den gröna rutan på den här sidan.