Språkkonsulterna ställer ut på Offentliga rummet i Göteborg den 23-25 maj

Snart är det dags för årets upplaga av Offentliga rummet – en konferens som lockar offentligt anställda från hela landet. Språkkonsulterna kommer givetvis att vara där för att prata språk och digitalisering med konferensdeltagarna. Är du en av dem?

Språkkonsulten Sara Rösare står i Språkkonsulternas monter på en mässa.

Digitalisering i det offentliga – inte bara teknik

Offentliga rummet är konferensen för alla som arbetar med att utveckla offentlig verksamhet med stöd av digitalisering. I år arrangeras konferensen den 23-25 maj i Göteborg.

Det är Susanne Blomqvist och Sofia Olofsson som får representera Språkkonsulterna på konferensen. De är nu i full gång med att förbereda allt som behövs inför tre intensiva konferensdagar.

– Det ska bli jätteroligt att få träffa alla deltagare och prata om digitalisering ur ett språkligt perspektiv. Många fokuserar mest på det tekniska när organisationen ska bli digital, men även språket och texterna behöver hänga med i utvecklingen. Jag ser fram emot att höra hur olika offentliga aktörer arbetar med den frågan, säger Sofia.

Mota bort klyschor i Floskelkiosken

Tre språkkonsulter står bakom Floskelkiosken på Offentliga rummetSom vanligt tar Språkkonsulterna med sig den populära Floskelkiosken. Där kan deltagarna titta in och få förslag på hur de kan formulera om tomma floskler och utslitna klyschor. Några exempel på floskler:

På grundval av en resultatorienterad problemlösning erhålls relationerna med avseende på förhållandena.

Jämfört med en löpande utveckling verkställs kunskaperna med hänsyn till resurserna.

Med hänvisning till en ökad effekt revitaliseras spetskompetensen som en följd av problemet.

Den här typen av uttalanden förekommer ofta i både offentlig och privat sektor, men tyvärr säger de lite om vad som faktiskt händer i praktiken. Räddningen finns i Floskelkiosken. Där får deltagarna förslag på vad de kan skriva i stället, så att texten blir mer konkret och effektiv.

– Om du jobbar som skribent kanske du ibland fastnar i floskelträsket. Då kan det vara bra att be någon annan titta på din text, till exempel en kollega eller en språkkonsult. Vi kan visa dig verktyg som hjälper dig att komma vidare och utveckla ditt skrivande, säger Susanne.

Kom och prata språk med oss!

Ska du också till Offentliga rummet? Besök vår monter och prata floskler och språk med oss!

Är du inte anmäld än? Passa på – anmälan är öppen fram till den 9 maj.

Läs mer om Offentliga rummet