Spelar en bokstav någon roll?

 

I grundskolan fick många av oss veta att det minsann spelade roll om man skrev material eller materiel. En blyertspenna, linjal eller pennvässare var skolmateriel medan material syftade på ämnen av något slag. Men inte ämnen i betydelsen matte, SO eller engelska, utan ämnen som på något sätt gick att bearbeta, till exempel: trä, glas och papper.

Det var alltså viktigt att hålla isär vokalerna a och e eftersom orden därigenom fick olika betydelser. Men uppdelningen av material och materiel ska du försöka att undvika i dag. Material har nämligen bibetydelsen hjälpmedel, redskap vilket gör att ordet betyder samma sak som materiel. En illustration i en lärobok kan ju vara såväl bildmaterial som bildmateriel, och det blir därför snudd på meningslöst att försöka upprätthålla en betydelseskillnad mellan orden. Så för att vara konsekvent, och för att undvika eventuell förvirring, kan du genomgående skriva material.

Jaha, och vart vill vi komma?

Ett annat huvudbry som kan uppstå är frågeorden var och vart och vilken skillnad det egentligen är dem emellan. Var och vart förväxlas rätt ofta i talspråket, och därför är det inte helt oväntat att man snappar upp frågor som vart är han? och var är du på väg? Är det fel att säga så? Både ja och nej – på en grammatisk nivå är det fel men i talspråket råder inte helt oväntat egna lagar. Du kommer visserligen inte att få en röd bock i registret om du skulle fråga någon: Var är du på väg?, men för att undvika att gå i klinch med språkpolisen ute på gatan kan du notera följande:
Svaret på var? är där, och svaret på vart? är dit.

Var anger med andra ord befintlighet och vart anger riktning. Om du vill kan du tänka att t:et står för transport. En transport är ju oftast på väg någonstans i en bestämd riktning: Vart går den här bussen? Till Morgongåva. Var står flygbussen? Vid centralstationen.

Att blanda ihop var och vart förekommer i många delar av Sverige, och i Norrland är det nästan mer regel än undantag att säga vars, som då kan betyda både var och vart. Vars gick hon nu då? Vars är osthyveln? Men vars förekommer i princip bara i talat språk och bör inte användas i skrift.

Har ni inte utlämnat information nu?

Nej, inte direkt. Om vi hade utlämnat eller lämnat ut något skulle vi ha avslöjat eller berättat något som vi inte borde ha gjort. Om vi däremot skulle ha glömt bort att säga att utelämna något betyder att man förbigår, utesluter eller hoppar över något – då hade vi utelämnat ganska viktig information som är viktig för det här sammanhanget. Det är till exempel ganska vanligt att utelämna hjälpverbet ha i bisatser.

Om man utlämnar någon betyder det att någon är lämnad utan skydd, till exempel: ”Kejsaren stod naken mitt på torget utlämnad åt allas blickar.” Just denna verbfras används också med en något mer specifik betydelse, i synnerhet när en stat överlämnar en flykting till myndigheter i personens hemland, till exempel: ”Sverige tillåter inte att personer som riskerar dödsstraff utlämnas.”