Sökmotoroptimering hjälper kunderna att hitta dig

Sökmotorer älskar texter som läsarna älskar. Här får du lära dig mer om sökmotoroptimering, och hur välskrivna texter hjälper dig att få rätt besökare till din webbplats.

Sökmotoroptimering lockar besökare till webbplatsen

I stort sett alla företag och organisationer har en webbplats, oavsett vilken bransch de tillhör och hur stora de är. Många lägger mycket tid på att bygga, underhålla och uppdatera sina webbplatser. För att den tid och de pengar som ni lägger ner ska vara väl spenderade måste webbplatsen få besökare. Kunderna måste helt enkelt kunna hitta er. Det fixar ni genom bra sökmotoroptimering. Sökmotoroptimering syftar nämligen till att anpassa webbsidor för att sökmotorer ska hitta dem och ranka dem högt.

Sökmotorerna älskar texter som läsarna älskar

Sökmotoroptimering är inte främst en teknisk fråga – allra mest handlar det faktiskt om sidornas innehåll. Sökmotorerna älskar välskrivna texter! Lägg därför ner arbete på att göra texterna tydliga, med läsaren i fokus. 

Du kan inte lura sökmotorerna

I sökmotorernas barndom gick det att lura dem, genom att fylla sidorna med de ord man trodde att kunderna letade efter. Om man sålde åkgräsklippare kunde man skriva ordet åkgräsklippare så många gånger som möjligt i varje stycke text, och på så sätt få höga poäng hos sökmotorerna.

Den tiden är förbi ­– du kan inte lura sökmotorerna längre. Deras algoritmer är betydligt mer avancerade i dag. Ordet åkgräsklippare ska finnas i texten, men att skriva det så många gånger om möjligt kommer bara att stjälpa din text: Sökmotorerna ratar den, eftersom den blir tjatig och svårläst för besökarna.

Välj rätt nyckelord

För varje sida på din webbplats kan du ange några nyckelord. Det gör du i webbpubliceringsverktyget. Läsarna kommer aldrig att se vilka nyckelord som du valt, men de är viktiga för att sökmotorerna ska hitta sidorna.

Välj dina  nyckelord med omsorg. Utgå ifrån de kunder du vill nå och fundera över vilka ord de söker på när de vill hitta era tjänster eller produkter. Om du jobbar på en kommun och skriver om försörjningsstöd kanske ett av sökorden ändå ska vara socialbidrag, eftersom det är så det kallas i folkmun.

Se också till att använda nyckelorden på webbplatsen. Ha med dem i sidtiteln – alltså texten som hamnar högst upp i webbläsarens fönster – i rubriken och i brödtexten.

På Wikipedias sida om finlandssvenska står det Finlandssvenska i sidtiteln, vilket gör sidan lättare att hitta.
På Wikipedias sida om finlandssvenska står det Finlandssvenska i sidtiteln.

Bra metabeskrivningar lockar besökare

I ditt publiceringsverktyg kan du antagligen också fylla i en metabeskrivning till varje webbsida. Den syns inte någonstans på sidan, utan blir den textsträng som visas sökmotorernas träfflistor. Lägg därför mycket krut på metabeskrivningen! Sökmotorerna ger flera träffar i träfflistan, och det är upp till dig att skriva en metabeskrivning som får besökaren att klicka på länken till just din sida, i stället för konkurrentens.

I vår metabeskrivning av Språkbrevet berättar vi vad Språkbrevet är för något och uppmanar läsaren att prenumerera.
Den understrukna texten är metabeskrivningen till Språkkonsulternas sida om Språkbrevet.

Bli hittad av rätt besökare

Välskrivna webbtexter gör också att sökmotorerna tipsar rätt besökare om din webbplats. För rätt besökare är ju faktiskt viktigare än många besökare. Kvalitet går före kvantitet. Det är ju bättre att få 1 500 besökare som är potentiella kunder, än 15 000 besökare som kommit fel och direkt lämnar sidan.

Följ våra 10 tips

En välskriven, mottagaranpassad text är alltså det viktigaste för att prioriteras högt av sökmotorerna. Men hur skriver man bra webbtexter? Det kan du läsa mer om på vår webbplats. Där vi har samlat 10 tips för bättre webbtexter.