• Lucka 17: Varför heter det aladåb egentligen?

    Aladåb är en maträtt som består av kött, grönsaker eller fisk i gelé och som ska serveras kall. A la daube på gås skrev redan den välkända Cajsa Warg om på sin tid på 1750-talet. Också en hare à la daube förekommer i gamla recept. I flertal kunde man också förr tala om till exempel Små à la daube […]
  • Lucka 16: Har’u knäck i lurarna?

    Det har blivit dags för lucka 16 och dagens ord är knäck. Och för mig, som är stockholmare, väcker det ordet direkt associationer till uttrycket ”ha knäck i lurarna”. Etymologi I Svenska Akademiens ordbok, denna förkortningarnas nirvana, står följande att läsa om ordet knäck: ”karamell (ofta hemlagad) bestående av sirap o. socker m. m. som […]
  • Så skriver du korrekta punktlistor

    Punktlistor är fantastiska! De lättar upp din text och strukturerar det du vill säga på ett enkelt och effektivt sätt. När du är färdig med en text, läs igenom den och fråga dig själv: borde jag lägga in en punktlista någonstans? Tre korrekta varianter av punktlistor Det finns några regler att hålla koll på när […]
  • Lucka 15: Varför heter fisken ål?

    Är du hal som en ål? Den mytomspunna fisken heter egentligen europeisk ål, men de allra flesta kallar den kort och gott för ål. Fisken har länge varit populär på julbord i Sverige – särskilt i Skåne, där ålfisket är en långvarig tradition. Det är dock inte ålens kött som har gett upphov till talesättet […]
  • Lucka 14: Varför heter den italienska julkakan panettone?

    Panettone hör till ett av de nyare inslagen i mångas jul – en bubblare som snabbt tagit sig uppåt på julbordets topplista. Men vad betyder egentligen ordet? En motsägelsefull kaka Panettone är en mjuk hög kaka, ofta fylld med frukt och rik på kontraster. Den är både luftig och mastig, och kan smaka lite konstgjort […]
  • Lucka 13: Varför heter det kalkon?

    En indisk handelsstad är källan till namnet Ordet kalkon kommer faktiskt från den indiska staden Kalikut (nu Kozhikode) trots att kalkonen från början kommer ifrån Nord- och Centralamerika. Anledningen till detta är att när resande européer för många hundra år sedan träffade på fågeln i Amerika, så trodde man fortfarande att det var en del […]
  • Lucka 12: Varför heter det sylta?

    Rullsylta, kalvsylta, pressylta… Syltorna är populära på julbordet. Men hur kommer det sig att de heter sylta? Och har det något med jordgubbssylt att göra? Som med många svenska ord kommer syltan från medeltidstyskan (sülte). Det tyska ordet betyder ”koka i saltlake, sylta in” och kom in i svenskan på 1400-talet. Här använder vi oftast […]
  • Lucka 11: Vilka gubbar gör man gubbröra av?

    ”Gubbröra, vilket lustigt namn! Det finns säkert en kul historia bakom det.” Så tänkte jag när jag satte mig ner för att skriva denna elfte lucka i årets jul­kalender. Och det finns det säkert. Men trots idogt googlade, bläddrande i etymologiska ord­böcker och samtal till fan och hans (och min!) moster har jag inte funnit det. […]
  • Lucka 10: Varför heter det valnöt och kokosnöt?

    Det är tradition att ställa fram en skål med oknäckta nötter till jul. Kanske sitter du i brasans sken och knäcker skalen på nöt efter nöt och trilskas med morfars gamla nötknäckare som aldrig funkat men som ingen byter ut. Kanske händer det då att du funderar på varför nötterna heter som de gör. – […]
  • Lucka 9: Vad kom först: språket eller frukten mandarin?

    Hur kommer det sig att en frukt och ett språk heter likadant, och vilket kom först? Varken namnet på frukten eller språket kom faktiskt först, utan allt började med ett gäng byråkrater i det gamla Kina. De hade stor makt, och när portugiserna träffade på dem runt 1750 fick de sitt europeiska namn ”mandariner” efter […]
Back to top