• 10 tips för bättre webbtexter

    Skriv webbtexter som skiljer sig från papperstexter och som fungerar för webbens otåliga användare. Om du lägger lite kraft på att skriva läsvänliga texter för webben stärker du företagets varumärke och framstår som trovärdig och övertygande. 1. Anpassa webbtexten efter kontexten Dina webbtexter hamnar i en struktur tillsammans med andra texter. Därför behöver du anpassa […]
  • Språkkonsulterna pratar textgranskning på Översättardagarna i Helsingfors

    I mitten av februari åker Anki Mattson och Sara Rösare till de populära Översättar­dagarna i Helsingfors för att hålla en work­shop om text­granskning. Inbjudan kom efter en fin recension av deras bok Uppdrag text­granskning i den finlands­svenska tidskriften Språk­bruk. Översättar­dagarna anordnas av Finlands kommun­förbund, som ett till­fälle för fort­bildning för kommunala och statliga över­sättare. Årets […]
  • 5 språkhjälpmedel du ska bokmärka för att få ditt bästa jobbår någonsin

    Nytt år, ny start. Nu är det dags att komma igång med ett nytt jobbår. Du som skriver mycket i jobbet kanske har som mål att skriva bättre än någonsin i år? Här får du tips på fem olika språkhjälpmedel du ska se till att bokmärka för att börja jobbåret med en så välvässad penna som möjligt. […]
  • Lucka 24: Vem står för fårfiolerna?

    I decembernattens elfte timma har det blivit dags att rimma Nu har vi jul utan snö och yra. Det är väl som det alltid händer. Men trots det har vi nått lucka tjugofyra i Språkkonsulternas julkalender, och fjärde ljuset i advent vi tänder Ordet fårfiol är dagens fråga. Varför det heter så? Jo det kan […]
  • Lucka 23: Vad är mimosasalladen döpt efter?

    En kall, såsig sallad med hackade frukter, majonnäs och grädde eller gräddfil. En lite konstig blandning kanske, men det har inte hindrat mimosasalladen från att bli en klassiker på det svenska julbordet. Men vad är den egentligen döpt efter? Är det champagnedrinken mimosa som har gett namn till denna otippade sallad? Mimosa – en sallad, en drink eller något […]
  • Lucka 22: Varför heter det ris à la Malta?

    För oss som gillar risgrynsrätter är ris à la Malta en av julens efterlängtade efterrätter. Den kommer i olika varianter, och det är också det som tros ha präglat dess namn. Hur det har präglat namnet – det ska vi försöka reda ut här. Vad är det egentligen? Ris à la Malta är kall risgrynsgröt som […]
  • Lucka 21: Varför heter det ansjovis?

    Det svenska ansjovis (ibland uttalat angsjovis berättar ordböckerna) kommer möjligen från den engelska pluralformen anchovies av anchovy. Men var kommer anchovy ifrån då? Vissa källor menar att ursprunget är baskiskans anchua eller antzua som betyder torr, så det skulle då betyda torr fisk.  Ansjovis är en gammal fiskinläggning. Troligen fanns det ansjovis på det svenska julbordet från tidigt 1800-tal, men […]
  • Lucka 20: Finns det is i ischoklad?

      Jag vet inte hur det är hemma hos dig, men hos oss står godisskålarna alltid fulla under juldagarna. Och det ska gärna finnas en massa hemgjort godis. Ischoklad är en av mina favoriter – det är chokladigt, det är fett, det är kladdigt och det är så värmekänsligt att det helst inte ens får […]
  • Lucka 19: Varför heter chokladasken Aladdin?

    Vid juletid blir många av oss lite mer traditionella än vanligt. Tomtarna ska stå där de brukar, maten ska lagas enligt gamla familjerecept, och om något inte är som det brukar blir vi kanske lite upprörda. Till exempel om någon förstör julen genom att ta bort trillingnöten ur Aladdinasken. Aladdinasken – en riktig julklassisker Aladdinasken […]
  • Lucka 18: Varför heter det senap?

    Kryddor är ofta långväga, så även orden. De kommer hit, piffar upp det vardagliga tugget, vi vänjer oss – och plötsligt är de så självklara att vi glömmer att de inte alltid har funnits här. Så är det även med senap, detta omistliga tillbehör på våra julbord. Senap – rena rama grekiskan Ordet senap har […]
Back to top