Nya ord i Svenska Akademiens ordlista 13

Nästa år kommer den trettonde upplagan av Svenska Akademiens ordlista – en utökad lista som innehåller flera invandrade ord. Det gäller att hänga med i språket!

5 000 fler ord än i förra utgåvan

Alfapetspelarens bästa vän, Svenska Akademiens ordlista (SAOL) kommer i ny utgåva nästa år. Den här gången kan man hitta cirka 125 000 uppslagsord i ordlistan. Det är omkring 5 000 fler än i den senaste upplagan från 1998. Dessutom kommer ordlistan nu att finnas både i bokform, på cd och på nätet.

Vilka ord platsar? Spridning och frekvens

Enligt redaktörerna för ordlistan är det svårare att slänga ut gamla ord än att hitta nya kandidater. Nya ord finns det många, men ett krav för att komma in i SAOL är att orden ska ha en viss frekvens. De ska också ha en viss spridning, det vill säga inte enbart användas i facksammanhang. Enkelt uttryckt smäller det högre om ett ord förekommer i flera olika texter än om det förekommer flera gånger i samma text. Trettonde upplagan av SAOL är dock långt ifrån färdig så det är inte bestämt vilka nysvenska ord som ska komma med. Det kan bli fler.

Nya ord speglar samhället: mejla om keffa skalbolag

Några nya ord, som keff (dålig) och guss (tjej), kommer från invandrarsvenskan. De flesta nytillskotten är dock helsvenska ord som kylskåpsmagnet, megastjärna, skräplitteratur, tvärdö och pappamånad. I förra upplagan av SAOL var till exempel orden bogvisir, chatta, förmånsbeskattning, mejla och skalbolag nya. SAOL säger alltså även en hel del om samhället och den tid vi lever i, och inte bara om språket.

Nu kan vi alltså förfasas över, eller glädjas åt, att det från och med nästa år inte alls är keff svenska att hinta om något som är hajpat. Tidigare gav man på svenska helt enkelt en vink om något som var överdrivet.