När kärleken till texten krampar – så hittar du lusten igen

Kära läsare. Du älskar att skriva, vi vet. Texten är viktig för dig – det är därför du läser våra språktips. Vi vet också att det ibland är svårt. Relationen till orden svajar, du tvivlar och undrar. ”Har alla det så här? Är det verkligen så här det ska vara, skrivandet? Va?”

Lugn. Vi vet. Och vi vet hur du kan hitta tillbaka till kärleken till texten.

1. Ta en paus

Forcera inte. Ibland är det bra att bara låta bli. Inte ge upp, men ge lite distans till varandra – du och texten. Lämna den en stund, tänk på något annat än er ansträngda relation. Det kan göra underverk! Testa, så kanske du kommer tillbaka med nyförälskad blick och kreativa idéer.

2. Prata med en kompis

Håll inte frustrationen för dig själv. Sök upp en kompis och försök beskriva vad som inte funkar. Berätta vad du ville från början, vad tanken var när du gav dig in i relationen till just den här texten. De flesta skribenter har varit med om det mesta själva, och kan ge bra respons som tar dig vidare.

3. Läs på och analysera

Lite analys mår de flesta bättre av. Och den sköna fördelen med textanalys är att det är din text som är objektet, inte du själv! Du behöver bara hitta litteratur i ämnet. Läs på om klarspråkstestet, texttriangeln, multimodal textanalys, systemisk funktionell grammatik – det finns många resurser och teorier som kan hjälpa dig.

4. Sök professionell hjälp

Ibland är det fullständigt stopp. Du klarar det inte själv, utan behöver en expert som ser med mer skolade ögon på situationen, eller som kan lösa problemet åt dig. Du måste förresten inte alls vänta tills det blir kris och kramp. Vi professionella textanalytiker kan hjälpa dig att mota Olle i grind långt innan han har kommit dit.

5. Gör slut och börja om

I vissa fall är lösningen att helt enkelt göra slut. Tänk, du har testat allt, men kommer ingenstans. Då kanske du är helt fel ute! Du kanske inte alls ska skriva en text – det du försöker formulera kanske borde visas med en film eller ett par bilder, eller sägas i ett telefonsamtal? Våga tänka tanken. Gör slut med den här texten. I morgon hittar du något annat att skriva, och du kan börja en ny relation. Ring oss då, så stöttar vi dig redan från början.

Sara Rösare, din personliga språkrådgivare