Minns du alla nyord?

Ett nyord är ett nytt ord som börjar användas, eller ett gammalt som seglar upp och blir populärt igen. Många nyord hamnar i Språkrådets årliga nyordslista. Den är ingen lista över nya ord som Språkrådet har godkänt för bruk, som många tror, utan en sammanställning av årets största snackisar och helt nya ordbildningar som Språkrådet hittat eller blivit tipsade om.

Ofta är nyorden ordbildningar av kända personers namn. I 2011 års lista hittar vi t.ex. juholtare, vilket är ett förhastat uttalande som man tvingas backa på. 2007 pratade vi om att göra en reinfeldtare, vilket är att lägga om ett partis politik så den blir mer lik motståndarnas politik. Att sådana ord blir kortlivade är ganska naturligt. Är det någon som tvärsäkert skulle kunna definiera juholtare idag? Just nu skulle kanske fler tycka att det betyder avgång efter stor press från media.

Hur stora avtryck gör nyord?

Trodde du att orden i nyordslistan kommer att leva kvar i vårt allmänspråk nu? Nej, så är det inte riktigt. Uggling är till exempel ett internetfenomen som redan är på väg bort, och när fenomenet försvinner kommer vi förstås inte att prata om det längre.

Jag roade mig med att söka på några gamla nyord i Språkbankens konkordans Korp, som är en databas med stora textmassor. Där finns bland annat flera årgångar av olika dagstidningar. Och många ord är inte särskilt långlivade. Atomslöjd var i ropet 1998; det betyder att man pysslar med föremål som är stora som en tusendel av ett hårstrå. Ett spännande och målande ord, men uppenbarligen inget som vi har nytta av särskilt ofta. Jag fick tre träffar: från 1994, 2006 och 2012. Extra lustigt är att träffen från 1994 menar att tekniken ”populärt kallas” för atomslöjd – så populärt verkar det ju inte ha varit! Glokal, som betyder något som är både globalt och lokalt, hade 19 träffar i Korp.

Även när nyorden väcker stort intresse glöms de snabbt bort. Verbet sverka, att klaga på en vara (efter Sverker Olofsson på konsumentprogrammet Plus), har knappt nämnts sedan nyordslistan 2006 var i ropet.

Kravallturism är så 2001

Att läsa gamla nyordslistor väcker minnen till liv eftersom många av orden är tidstypiska. Debatten om lådvinsalkoholism känns överspelad nu, men oj vad het den var 2003. När det knappt går att köpa en mobiltelefon utan kamera känns det onödigt att säga kameratelefon, men 2003 behövde vi det ordet. Att bli blixad läser jag om i listan från 2002, och genast tänker jag på FN:s Hans Blix och upptrappningen till kriget i Irak.

I samma lista står också galna chips-sjukan – är det så länge sedan vi hade akrylamidpanik? I listan för 2001 togs flera politiska fenomen upp – som Maudeffekt, kravallturism och reklejma. Pulverbrev och stafettläkare känns också väldigt 2001. Foppatoffel kom 2007, samtidigt som en hel radda sammansättningar med förledet klimat.

Korka upp ett gott Lasse Berghagen-vin!

Många andra gamla nyord är roliga att upptäcka. Ett Lasse Berghagen-vin är, enligt listan från 2001, ett slätstruket vin. Helikoptermamma (2006) har jag heller aldrig hört, men det är en överbeskyddande mamma, lite som det mer kända curlingförälder (2004). Sugrörsseende (2005) är att vara inskränkt och visst är det roligt att tänka sig en person som ser världen genom ett par smala sugrör?

I samma lista fick jag också lära mig att man kan köpa en korv samtidigt som man beställer något som tar längre tid att tillaga så man slipper stå och vara hungrig medan man väntar – det kallas för stödkorv. Något liknande gör humorbloggaren Fredrik Backman när han är bortbjuden på middag, eftersom portionerna brukar vara för små för hans aptit. Men det kallar han för att för-äta. Kanske kommer det ordet också att ta sig in på en nyordslista någon dag? Själv kanske jag går till ett café och köper en härgjord paj (2002) till lunch, och ikväll kan det hända att jag tittar på en dogmafilm (2000) på min tjock-tv (2005), eller går på bio och ser en riktig biovältare (2000).

Vill du också läsa gamla nyordslistor så finns de på Språkrådets nyordssidor!