Lucka 7: Vad är spjäll i revbensspjäll?

Riktigt möra revbensspjäll är en stor favorit på julbordet, men det är nog flera som undrar varför rätten heter som den gör. Själva revbensdelen är ju ganska självförklarande, men hur kom ”spjäll” in i bilden egentligen? För att besvara den frågan måste vi undersöka ordet i sin helhet.

Revbensspjäll – en köttbit eller ett grillspett?

Ordet revbensspjäll finns dokumenterat sedan 1538 och kommer från det lågtyska ordet ribbensper, som betyder samma sak. Från början användes dock ordet om själva spettet som revbenen stektes på. Det blir mer logiskt när man får reda på att sper betydde spjut på lågtyska, vilket kan jämföras med fornsvenskans ord för spjut: spär. Man kan nästan se det stora, spjutliknande spettet framför sig, som användes för att tillaga revbenen över öppen eld.

Sammantaget är alltså ordet revbensspjäll en kvarleva från hur vi tillagade maträtten förr i tiden. Numera är det dock vanligast att först koka revbenen, för att sedan ugnsbaka eller grilla dem – helt utan spett.

Missade du gårdagens lucka?

I gårdagens lucka listade Sara olika teorier om ordet böckling. Varför heter fisken böckling?