Lucka 15: Varför heter fisken ål?

Varför heter fisken ål?

Är du hal som en ål?

Den mytomspunna fisken heter egentligen europeisk ål, men de allra flesta kallar den kort och gott för ål. Fisken har länge varit populär på julbord i Sverige – särskilt i Skåne, där ålfisket är en långvarig tradition. Det är dock inte ålens kött som har gett upphov till talesättet ”hal som en ål”, utan fiskens långsmala, slemmiga och ormliknande kropp. Och man skulle kunna säga att historien bakom ordet ål är lika hal som ålen själv.

Ett ord av oklart ursprung

Ordets bakgrund är nämligen omdiskuterad, och flera språkkällor säger lite vagt att det handlar om ett germanskt ord av ”ovisst ursprung”. I Svensk etymologisk ordbok kan man dock få en någorlunda klar bild sammanhanget.

Där står det att ordet ål kommer från det fornsvenska ordet āl. Ordet är besläktat med bland annat danskans aal, isländskans áll och det anglosaxiska ordet ǽl, som senare blev engelskans eel. Alla dessa ord ska i sin tur härstamma från ett gammalt germanskt ord, ǣla.

Ungefär här kommer ovissheten in i bilden. Är det germanska ordet möjligtvis släkt med latinets ord för ål, anguilla? Eller kanske den grekiska motsvarigheten, énkhelys? Det finns spekulationer, men ingen verkar veta säkert.

Ska ålen verkligen vara med på julbordet?

Det som däremot är säkert är att vi alla borde tänka en extra gång innan vi äter eller serverar ål på julbordet numera. Ålen är nämligen akut utrotningshotad, och det kommer eventuellt att införas ett fiskeförbud för att skydda ålen. Hur det blir med den saken vet vi inte än, men det skadar nog inte att låta den hala ålen glida ur vårt grepp ett tag framöver.

Missade du gårdagens lucka?

I lucka 14 får du veta mer om en bubblare på julbordet: Varför heter den italienska julkakan panettone?