Lästips till hängmattan – bli en upplyst språkpedagog i sommar

Visst är det häftigt att språkbruk kan väcka så mycket känslor! Det finns inte mycket som gör oss svenskar så upprörda som särskrivningar, hopblandning av de och dem eller anglicismer i svenska språket.

Vad gör du när språkkänslorna kommer? Går du i närkamp och konfronterar den som använder orden på ett avvikande sätt? Eller skriver du en insändare? Nu är det snart semester, och vi vill ge dig chansen att utveckla dina språkpedagogiska förmågor genom några boktips.

Bli medveten om dina pedagogiska strategier

Sara Lövestam är författaren och språknörden som har skapat en helt egen genre av grammatik­böcker där hon förklarar svenska språkets byggstenar genom att blanda fakta med roliga anekdoter och samtida exempel: Grejen med verb, Grejen med substantiv, Grejen med ordföljd och Sagor om grammatik.

Hennes senaste bok, Handbok för språkpoliser, är en underhållande betraktelse över hur vi kan tillrättavisa den som gör språkliga fel. På ett lättsamt och humoristiskt sätt går hon igenom våra vanligaste ”språk­förbrytelser”, till exempel samman­blandning av de och dem, var och vart, sin och hans/hennes, särskrivningar, missbruk av parentes och engelska språkets inflytande. Hon beskriver bakgrunden till problemen och ger samtidigt klarhet i vad som är rätt och fel.

Sara Lövestam hyser en varm kärlek till det svenska språket och är en hängiven språkpedagog. Hon leker här med språkpolis­begreppet på ett avväpnande sätt, och får oss samtidigt att reflektera över vilken sorts språkvårdare vi själva vill vara – pedagogisk och finkänslig (good cop) eller raljant och hånfull (bad cop).

Den här boken ger dig inte bara strategier för hur du kan driva språk­förändring (och hur du inte bör göra), utan också gedigna kunskaper om det svenska språket. Lövestam bjuder både på bildning och goda skratt – perfekt semester­litteratur med andra ord!

Bli den som dina kollegor vänder sig till när de behöver återkoppling på sina texter

Om du vill utveckla din förmåga att ge feedback på kollegornas texter kan du ta dig an Uppdrag textgranskning av Sara Rösare och Anki Mattson i sommar. Boken handlar om hur du kan hjälpa till att göra en text tydligare, så att den har större chans att nå fram till sin målgrupp. Den beskriver olika typer av ändringar som du kan föreslå, och hur du kan göra för att få gehör för dina förslag.

Det bästa redskapet för att få igenom ändrings­förslag är kommunikation – att skapa en relation med skribenten. Ni behöver prata om syftet med texten och vilken målgrupp den ska nå. Ni kan komma överens om vilka element du ska granska i texten och på vilken nivå. Den här boken utgör en bra plattform för en sådan dialog.

Att språk och språkbruk väcker starka känslor tyder på ett starkt engagemang, och engagemang är ju en förutsättning för förändring. Du har alltså goda möjligheter att påverka din omgivning både på jobbet och i privata sammanhang med hjälp av ditt engagemang. Vem vill du vara i din strävan att värna om vårt språk?

Vi på Språkkonsulterna tror självklart på ett pedagogiskt och ödmjukt förhållnings­sätt till språk­förändring i alla lägen.

Trevlig läsning i sommar!

Elin Segerstedt, din personliga språk­rådgivare


Upptäck Uppdrag textgranskning

Uppdrag textgranskning är en praktisk handbok för dig som arbetar med att förbättra andras texter. I boken får du konkreta tips på hur du löser olika problem i texten. Du får också råd som hjälper dig att lyckas med granskningsarbetet.

Läs mer om Uppdrag textgranskning (prodicta.se)