Läsaren älskar tidiga verb

Blir det ofta lite krångligt när du skriver? Det kanske beror på att du skriver verbet sent i meningen. Testa att sätta verbet tidigt i meningen i stället, så gör du både dig och din läsare en tjänst.

Det kan vara härligt att skriva långa och krångliga meningar, men inte så snällt mot din läsare. Inte mot dig själv heller egentligen, eftersom du riskerar att inte nå fram med det du vill säga.

Låt verbet stå tidigt i meningen

När vi läser en mening väntar vi på verbet – det som talar om vem som gör något eller vad som händer. Det hjälper oss att förstå och tolka resten av informationen som vi får i meningen. Därför är det bra att låta verbet komma tidigt, så att din läsare får hjälp att tolka resten av meningen.

Det kan finnas flera verb i en mening – det som läsaren behöver är det så kallade finita verbet, det som hänger ihop med den som agerar i meningen.

Här är två tips på hur du kan skriva enklare och låta verbet komma tidigt.

1. Börja med vem som gör något eller vad som händer

Ett klassiskt knep för att låta verbet komma tidigt är helt enkelt att först skriva vem som gör något. Då kommer verbet på andra plats:

 • Jag äter glass för att det är gott.
 • Vi fick stanna till flera gånger på hemvägen, eftersom det regnade så mycket.
  .

2. Se upp för långa inledande bisatser

Ibland är det viktigt att lyfta fram annan information än vem som gör något eller vad som händer, till exempel omständigheter som var, när eller hur.

 • Därför behöver vi göra en plan.
 • I morgon blir vi hämtade klockan 7.
  .

Det finita verbet kommer fortfarande tidigt i meningen – inget konstigt med det. Det som däremot kan bli svårt är om det inledande när-var-hur:et blir långt och puttar undan verbet:

 • Eftersom vintern har varit mild och snöbristen påtaglig i stora delar av landet har det varit svårt att åka skidor i år.
  .

Den meningen blir genast svårare att läsa, eftersom vi måste hålla mycket information i huvudet innan vi vet vad som händer. Prova i stället att kasta om ordningen:

 • Det har varit svårt att åka skidor i år i stora delar av landet, eftersom vintern har varit mild och snöbristen påtaglig.
  .

Det finns förstås flera andra knep för att skriva enklare meningar, men med dessa två tips kommer du en bra bit på vägen. Och om du någon dag vill lära dig fler så är det bara att du hör av dig till oss på Språkkonsulterna.

Caroline Björklund, din personliga språkrådgivare