Kungligt tilltal och omtal

På lördag får Victoria äntligen sin man av folket. Vi på Språkkonsulterna är mycket glada för deras skull, och vill passa på att ge dig lite språkliga tips om hur du ska tilltala kronprinsessparet om du skulle vilja lyckönska dem.

Titlar börjar med liten bokstav

Om du har funderat över om de kungliga titlarna ska skrivas med stor eller liten bokstav får du veta besked nu: I Sverige skriver vi titlar med inledande liten bokstav. Helt i linje med den svenska folksjälen gör vi ingen skillnad på adel och bönder. Det heter latrintömmare Eriksson, pastor Larsson, professor Josephson och kronprinsessan Victoria. Helt följdriktigt blir det också prins Daniel (ja, snart i alla fall) och kung Carl XVI Gustaf. Alla får de liten bokstav på sin titel.

Vågar prästen dua Victoria?

Det finns dock ett undantag från regeln. Det är när du använder titeln istället för namn vid direkt tilltal. Då blir titeln att jämställa med egennamn och du måste skriva Är Kungen glad för Victorias skull? Hovet har nämligen avrått journalister från att dua kungligheterna och de tvekar därmed att använda den naturligare formuleringen: Är du glad för Victorias skull? Det ska bli spännande att höra på lördag om prästen säger till Victoria Tager du Victoria Ingrid Alice Désirée Bernadotte denne Daniel… eller om det blir ett tillkrånglat Tager Kronprinsessan, Victoria Ingrid Alice Désirée Bernadotte, denne Daniel…

Man är väldigt kär i Daniel

Andra språkliga kuriosa som hör ihop med de svenska kungligheterna är deras vana att tala om sig själv i tredje person eller ibland i första person plural. Vi har väl alla hört både kungen och kronprinsessan säga Man har sett fram emot festligheterna eller Vid det tillfället var man upptagen med andra uppgifter. Som språknörd kan jag inte låta bli att fundera på om det är deras självuppfattning som styr valet av pronomen – att de aldrig kan tillåta sig att vara individer och tala om sig själv som jag, utan behöver bli ett generiskt utslätat man. Kungen och hans familj har ju länge varit förbjudna att ha starka (politiska) åsikter, och det kan ha fått dem att aldrig vilja sticka ut och alltid vilja ingå i kollektivet.

Språkkonsulterna önskar i alla fall det kungliga brudparet lycka till! Och vi hoppas att Victorias kommentar efter bröllopet blir Jag är mycket lycklig, inte Man är mycket lycklig.

Trevlig sommar, önskar Språkkonsulterna.