Korrekturläsning, ett nödvändigt gott

Så har du då äntligen skrivit färdigt! Oavsett om du skrivit under tidspress eller inte, så är det skönt när texten är färdigskriven. Nu gäller det dock att inte luta sig för långt tillbaka, och lockas att skicka iväg eller publicera texten med detsamma. Att du har skrivit färdigt betyder nämligen inte att texten är färdig för andra att läsa. Först ska den korrekturläsas.

Jag behöver knappast påpeka hur viktigt det är att korrekturläsa. Alla skribenter vet hur nödvändig den där sista genomgången är, då man hittar det där förargliga faktafelet, och de där felskrivningarna som är så svåra att se medan man arbetar med texten. Det behöver jag inte påminna om. Jag tänkte i stället ge dig några tips som underlättar korrekturläsningen när det blir dags för den.

Avstava efter att du har skrivit klart

Avstava inte medan du skriver. Om du behöver avstava när du skrivit klart bör du använda så kallade mjuka bindestreck som bara blir aktiva när de behövs. På så sätt är du säker på att ord inne på raderna inte blir avstavade i onödan. Ett mjukt bindestreck på pc gör du genom att hålla nere ctrl-tangenten medan du trycker på bindestreckstangenten. På Mac använder du cmd-tangenten i stället för ctrl.

Bestäm en strategi för förkortningar

Ha en bestämd strategi för hur du skriver förkortningar medan du skriver. Det är ett elände att hitta inkonsekvenserna när du är färdig. Om du inte har bestämt i förväg hur du ska göra är det lätt hänt att du varierar mellan att till exempel skriva ut vanliga förkortningar och använda förkortningarna. En småsak, kan tyckas, men det påverkar läsrytmen och helhetsintrycket hos läsarna. Om du är osäker på vilken strategi du ska välja i de här fallen rekommenderar jag att du skriver ut alla förkortningar. Enkelt att hålla reda på och enkelt att läsa.

Utse en pålitlig men skoningslös korrekturläsare

Tro inte att du själv kan korrekturläsa din egen text lika bra. Det är nästan omöjligt att se de fel man själv har gjort eftersom man alltid välvilligt tolkar in det man ursprungligen menade att skriva.

Avsätt tid för korrektur

Avsätt tid för korrekturläsningen. Räkna med att korrekturläsningen tar en timme per tio sidor. Jag lovar att det är väl investerad tid.

Bra korrekturläsning handlar om att ha öga för detaljer, men också om att tänka efter före. Om du vill undvika att dina läsare kommenterar textytan i stället för innehållet måste du skapa förutsättningar för felfria texter. Det gör du genom att planera och sedan följa planen. Lycka till!

Anki Mattson, din personliga språkrådgivare