Klarspråk för kärleksbrev

Alla hjärtans dag – romantiken ligger i luften. Men kärlek är mer än romantik. Man kan hysa kärlek till familj och vänner, till sina djur eller varför inte till sina kunder. Bär du en hemlig kärlek dold i ditt bröst? Älskar du en partner? Eller hyser du kärlek för vänner och släktingar? Då kanske denna dag är den rätta att sätta ord på dina känslor och berätta om dem. Och om du gillar skriftspråket lika mycket som vi gör, finns det inget bättre sätt att förmedla sina känslor än genom att skicka ett brev. För att hjälpa dig på traven med att kommunicera dina känslor har vi skrivit ner några tips. Om du är bekant med klarspråk sedan tidigare kommer du antagligen att känna igen grundtankarna.

Använd direkt tilltal

Skriv hellre ”ditt leende värmer mitt hjärta” än ”mottagarens leende värmer hjärtat på undertecknad”. Våga vara personlig!

Välj rätt stil

Om Taube i stället för ”min älskling, du är som en ros” hade skaldat ”objektet för min affektion delar egenskaper med en medlem i växtfamiljen Rosaceae”, så hade han troligtvis inte varit lika framgångsrik som artist. Ska du skriva ett romantiskt meddelande kan det vara bra att fundera på vilken stilnivå som är lämplig.

Använd aktiva verb

Skriv hellre ”jag älskar dina azurblå ögon, som får mig att tänka på Stilla havet” än ”dina azurblå ögon, som för tankarna till Stilla havet, älskas av mig”. Det blir mer kraft bakom orden och tydligare att det faktiskt är du som känner så här.

Var konkret

Visst är det trevligt att få ett sms med innehållet ”jag älskar dig”. Men är det inte, i ärlighetens namn, ännu lite trevligare att få ett sms som säger ”jag älskar hur du skrattar i sömnen, hur du ständigt knäpper skjortan fel, hur du rynkar hela ansiktet när du koncentrerar dig”? Det är lättare att få fram ditt budskap om du är specifik.

Skriv vad något är, inte vad det inte är

I stället för det melankoliska ”mitt hjärta är en kall plats utan dig” kan du skriva det eldigare ”mitt hjärta glöder när jag är med dig”. Det ger texten en betydligt positivare känsla. Eller vilket exempel tycker du ger bäst eftersmak?

Använd punktlistor

Vad är det du gillar med din käraste? Kanske är det svårt att bara koka ner det till en sak. Kanske har hen en hel uppsjö av egenskaper som alla är ack så underbara. Då är punktlistan tydlighetens väktare.

”Varför jag tycker om dig, frågar du? Jo, jag gillar

  • dina vackra, visa, vänliga ögon
  • sättet som du ser på mig när du tror att jag inte tittar
  • kuddens lukt och värme när ditt huvud lämnat den
  • hur hela din uppenbarelse lyser när du känner doften av kaffe
  • att du uppskattar punktlistor.”

(Observera att det finns personer som ännu inte upptäckt det romantiska med punktlistor, men där har du chansen att hjälpa till på traven.)

Vi hoppas att du, med eller utan tipsen ovan, får en trevlig och kärleksfull alla hjärtans dag.