Julklappsrim – rimma till julklapparna med Språkkonsulterna

I vanliga fall står vi språkkonsulter på barrikaderna för ett modernt och enkelt språk. Men till jul blir även språkkonsulter konservativa och vi vill gärna ha gammalmodiga stavningar eller plurala verbformer (äro, gingo) i grötrimmen.

Nu är det jul – igen!

Inför varje jul tänker vi att nästa år ska vi minsann handla julklapparna i tid. Slippa trängas och stressa. Istället ska vi ha paketen klara i början av oktober och sedan i lugn och ro ägna oss åt att skriva genialiska julklappsrim som imponerar stort på släkt och vänner. Det händer inte. Kanske har en och annan läsare samma problem. Därför vill vi idag ge julklappstips och bjuda på rim därtill. Rimmen har vi stulit ur en hundra år gammal versbok.

Skymningsbok åt far

Böcker är naturligtvis lösningen för hela släkten. Men istället för att knuffa sig fram i bokhandelns kaotiska julrush kan man gå till ett antikvariat och handla. Böcker måste inte vara alldeles nya för att vara intressanta! Kanske hittar du där den perfekta gåvan. Här är ett rim som passar skönlitteratur:

Låt mig på flykten sorgen jaga,
ty jag kan mången vacker saga
att dig berätta, kära vän;
men läs mig helst i skymningen.

Kokbok åt mor

Kokböcker har blivit alltmer populära de senaste åren och man kan hitta specialböcker om snart sagt varenda matvara. Även matlitteratur kan med fördel köpas begagnad. Vad gör väl en liten fettfläck här och var? Så här kan det stå på paketet:

I kokologi och stekologi
och öfriga köksvetenskaper en bjässe,
docent och magister blir snarligen ni,
om blott ni studerar med flit och intresse.

Två eller flera åt lillebror

Barnböcker är populära gåvor och i antikvariatet finns säkert både Nalle Puh och Harry Potter. En njutning att läsa högt är också böckerna om Pelle Svanslös. Kanske är mottagaren riktigt ung. Då passar det här rimmet:

En bilderbok med ’gubbar’ i
får pappas lilla vän.
Men titta ej med fingrarna,
Var snäll och rädd om den.

Vi avslutar årets sista språkspalt med ett grötrim som fortfarande är aktuellt, trots den gammalmodiga tonen:

Jag tycker synd om alla stackars skalder
och kan ej deras hårda lott förgäta,
ty, liksom vi, som sitta här kring bordet,
de måste rimma innan de få äta.

God jul önskar Språkkonsulterna!