Lucka 6: Varför heter fisken böckling?

Lucka 6: Varför heter fisken böckling?

Ordet böckling kommer från tyskans Bückling och har använts i Sverige sedan åtminstone mitten av 1500-talet. Detta är det korta svaret, men vi vill ju veta mer än så. Varför fick den det namnet? Det finns faktiskt ett par olika teorier, men ingen verkar veta säkert.

Böckling är en liten bock. Eller?

Den teori som nämns i det etymologiska praktverket SAOB är att Bückling kan komma från lågtyskans buc, som betyder bock. Ändelsen -ling används ofta som diminutiv (förminskningsform), så böcklingen är alltså en liten bock.

Någon menar att den namngivande bocken är den träbock som fisken hängs upp på när den ska rökas; böcklingen är som bekant en saltad och sedan rökt strömming (eller sill, beroende på var den fiskades upp). Men i SAOB nämns i stället ”den fräna lukten” som förklaring, eftersom både böcklingen och bocken luktar så starkt.

En helt annan teori är att böcklingen fått sitt namn efter en person. Det skulle till exempel kunna vara den flamländska fiskaren Willem Beukelszoon som levde på 1300-talet och sägs ha förbättrat konsten att salta och röka strömming. Men vissa hävdar att han bara är en sägen – precis som vissa andra figurer som vi möter i juletider.

”Böckling, är det verkligen julmat?”

Vad räknas egentligen som julmat, diskuterade vi på Språkkonsulterna när vi valde denna ingrediens till årets julkalender. Vad tycker du? Finns det egentligen något svar? Precis som med språk är ju bruket lite olika i olika familjer och i olika landsändar. Och vem avgör vad som är det riktigt riktiga?

Missade du gårdagens lucka?

Äter du vörtbröd vid jul? I gårdagens lucka berättade vi mer om vört!