Lucka 5: Vad är vört i vörtbröd?

Många lägger helst julskinkan på en skiva vörtbröd. Brödets kryddiga och söta smak kompletterar skinkans sälta på ett alldeles särskilt sätt. Dessutom doftar ju brödet så fantastiskt gott! Men, vad är det egentligen som luktar och smakar så speciellt?

Luktar det inte lite …

Om du är ölkännare småler du nog nu. För du vet att vört luktar mäsk. Lite förenklat är vört en av huvudingredienserna i öl på bryggeriet. Vörten bildas när säden mäskas, det vill säga när till exempel krossat korn läggs i varmt vatten. Den söta smaken kommer från det maltsocker som bildas i processen. Innan det blir till öl blandas vörten med humle, som bidrar med den typiska beskan i öl.

Vem hällde öl i brödet?

Men vem kom på idén att hälla öl i brödet? Från början var det kanske inte smaken de ville åt, utan att vörten fick brödet att jäsa. Men det söta och fluffiga brödet passade ju bra att baka till högtider som jul, när de ändå bryggde julölet. Den brödjäst som vi använder i dag dök inte upp förrän vid förra sekelskiftet.

Russin eller inte, det är frågan

Om du bor i något av de klassiska vörtbrödslandskapen äter du troligen din vört utan russin. Men om du bor i södra Sverige vill du nog ha russin i vörten. Om det är sant eller inte förtäljer inte källorna. Att gammalt vörtbröd passar bäst att doppa i grytan, det är dock oomtvistligt.

Själva ordet vört är släkt med ört, och härstammar från det fornnordiska virtr och lågtyska wört.

Gör din egen vört

Vill du testa att baka vörtbröd på det gamla viset, så ska du förstås börja med att göra själva vörten.

1) Välj ett halvmörkt malt.
2) Blanda malten med 65–70 gradigt vatten och låt stå och mäska i en timme.
3) Sila bort malten och koka upp.

Nu har du fått en helt egen vört till baket som du kan välja hur mycket du vill koncentrera genom att koka bort vätska.

Alternativ: Använd svagdricka eller mörk porter, reducera till hälften.

Missade du gårdagens lucka?

I gårdagens lucka skrev Ingrid om julbordsklassikern lutfisk. Varför heter den lutfisk?