Lucka 4: Varför heter det lutfisk?

Lucka 4: Varför heter det lutfisk?

Lutfisken är en riktig klassiker som har varit med på julbordet ända sedan 1400-talet. Och det är faktiskt ungefär lika länge som folk har kliat sig i huvudet och frågat sig ”men varför heter det lutfisk?” Är det för att den lutar mot väggen när den torkar? Hörde det till att lyssna på luta medan man åt lutfisk? Eller använder man lut i tillverkningen?

Det är den sista gissningen som är rätt. Det är faktiskt så att lutfisken går igenom en rätt lång process innan den hamnar på julbordet. Först tar man torkad fisk och lägger den i blöt i fem-sex dygn. Sedan får fisken ligga i vatten med lut i några dygn till. Och till sist behöver fisken avlutas, så den får ligga i blöt i fem-sex dygn till. Till slut måste den förstås kokas innan den serveras. Svensk lutfisk görs oftast på långa eller sej.

I dag är det vanligt att äta lutfisken tillsammans med béchamelsås och kryddpeppar. Men om du vill testa att äta lutfisk som en riktig 1400-talssvensk kan du servera den med russin, ärtor, mandel och smält smör. ”Det är inte för nybörjare” hälsar Lotta Lundgren.

Missade du gårdagens lucka?

Vilken prins är prinskorven döpt efter? Det kan du läsa om i gårdagens lucka!