Lucka 3: Vilken prins är prinskorven döpt efter?

Lucka 3: Vilken prins är prinskorven döpt efter?

Några maträtter som vi trycker i oss, både vid jul och andra gånger, har ganska makabra namn. Hur många sjömän är det till exempel i sjömans­biffen? Prinskorv snuddar vid den kategorin mat­rätter, även om de flesta nog snarare tänker att de heter prins­korvar för att de är små.

Men är det därför som de heter prins­korv? Eller är de uppkallade efter någon särskild prins? Det är det tyvärr ingen som riktigt vet.

Från siskonkorv, till syskonkorv, till prinskorv

Första gången namnet nämns är i kok­boken Kok­konsten som veten­skap och konst från 1879. Innan dess hade korven kallats för siskonkorv, som ursprung­ligen betydde ungefär ”liten korv” och kom till svenskan från franskan, via lågtyskan.

Många miss­uppfattade siskonkorvar och trodde att de hette syskonkorvar – de såg ju ut som syskon när de hängde bredvid var­andra på ett snöre. Och på något sätt blev de små korvarna och syskon­korvarna till prinskorvar.

Prinsarna Gustaf, Oscar, Carl och Eugen

Om vi tänker oss att prinskorven ändå är döpt efter någon prins, vilken prins skulle det i så fall vara? Fanns det några prinsar i Sverige när kokboken skrevs? Kanske till och med några syskonprinsar? Jo, det fanns det minsann.

Mellan 1859 och 1865 fick kung Oscar II och drottning Sofia fyra söner: prinsarna Gustaf, Oscar, Carl och Eugen. När kokboken gavs ut var de alltså mellan 14 och 21 år, och borde rimligtvis ha varit välkända och omtalade över hela landet.

Så, utan att veta säkert, tänker författaren av detta blogginlägg gissa att om korven fått sitt namn efter några verkliga prinsar, så är det den här kvartetten. Den enda som vet säkert är Charles Emil Hagdahl – det var nämligen han som skrev boken.

Se upp för falska prinsar!

Fram till år 2002 var prins­korv ett skyddat namn. För att få kallas så behövde den lille rackaren inne­hålla minst 45 procent kött. Nu är det skyddet borta, så här kommer ett gott råd från oss på Språkkonsulterna: var försiktig när du stoppar i dig korven på jul­bordet, så att inte din prins visar sig vara blott en groda.

Missade du gårdagens lucka?

I gårdagens lucka undersökte Annasara ursprunget till ordet korint: Lucka 2: Kommer korinter från staden Korinth?