Lucka 23: Vad är mimosasalladen döpt efter?

En kall, såsig sallad med hackade frukter, majonnäs och grädde eller gräddfil. En lite konstig blandning kanske, men det har inte hindrat mimosasalladen från att bli en klassiker på det svenska julbordet. Men vad är den egentligen döpt efter? Är det champagnedrinken mimosa som har gett namn till denna otippade sallad?

Mimosa – en sallad, en drink eller något annat?

Nej, det är faktiskt inte drinken som har namngett mimosasalladen (även om det hade varit roligt). Däremot har både drinken mimosa och mimosasalladen fått sina namn på grund av likheter med en blomma: den gula mimosablomman. När det gäller drinken är likheten ganska självklar, med tanke på att den är lika härligt gul som blomman. Men mimosasalladen är väl inte gul, eller?

En gul dekoration gav inspiration till namnet

Faktum är att den brukade vara det. Förr i tiden var det nämligen sed att dekorera salladen med hårdkokta, passerade eller hackade äggulor. Sedan tyckte någon att äggulorna påminde om mimosans gula färg, och på den vägen är det! Namnet mimosasallad finns dokumenterat sedan 1967, men vad salladen hette innan dess förtäljer inte historien.

Numera är det många som gör mimosasallad utan att dekorera med äggulor, alternativt köper färdig mimosasallad på burk. Det är därmed ganska svårt att gissa namnets bakgrund utifrån hur salladen ser ut idag.

Men var kommer ordet mimosa ifrån?

Det svenska ordet mimosa kommer från det nylatinska ordet mimosa. Orden har samma betydelse: ’en tropisk buskväxt vars blad fäller i­hop sig vid beröring eller när det blir mörkt’. Mimosan odlas ofta som krukväxt, men många förväxlar den med en förvillande lik acaciablomma. Som tur är finns det ett enkelt knep för att hålla isär blomsorterna: peta på bladen! Om de fäller ihop sig har du en äkta mimosa.

Men om växter inte är din grej kan du så klart hålla dig till den klassiska mimosasalladen. Eller varför inte piffa upp julbordet med mimosadrinkar? Möjligheterna är oändliga!

Missade du gårdagens lucka?

I lucka 22 berättade Annasara om ett annat otippat namn på en maträtt: Varför heter det ris à la Malta?