Lucka 22: Varför heter det ris à la Malta?

För oss som gillar risgrynsrätter är ris à la Malta en av julens efterlängtade efterrätter. Den kommer i olika varianter, och det är också det som tros ha präglat dess namn. Hur det har präglat namnet – det ska vi försöka reda ut här.

Vad är det egentligen?

Ris à la Malta är kall risgrynsgröt som blandats med vispad grädde och smaksatts med strösocker och vaniljsocker,  och ibland outspädd apelsinsaft. Risgröten kan även dekoreras på olika vis, till exempel med konserverade mandarinklyftor.

Sedan finns det förstås olika traditioner i olika familjer. Kanske blandar du ner mandel i risgröten och smaksätter den med lite bittermandelolja? Serverar den med körsbärssås? Då kan du ha hämtat inspiration från vårt grannland Danmark, som gör sin motsvarighet till ris à la Malta så. Eller serverar du den med hallonsås? Eller varför inte en bärkompott? Då kan du ha snappat upp Norges traditioner för sin riskrem.

Det finns många olika sätt att göra ris à la Malta, och inspirationen verkar vi ursprungligen ha hämtat från andra länders mattraditioner.

Ett namn med danskt eller franskt påbrå?

Den danska motsvarigheten till ris à la Malta heter risalamande, och det namnet kommer av franskans ris med mandel, riz à la mande. Kanske har vi fått vårt ”à la Malta” därifrån? Det låter ju nästan likadant. Eller kommer det sig av apelsininslaget som ibland finns i rätten?

Något med apelsin i

Frågar du en erfaren kock om vad uttrycket à la Malte eller maltaise (från Malta) betyder, får du svaret att det betyder att något tillagas med apelsin eller kanske apelsinskal. Men hur kommer det sig? Jo, det verkar komma från en viss apelsinsort från Malta, nämligen Les maltaises. Och det sägs att riddarna av Malteserorden brukade skicka hem apelsiner från Malta till sina europeiska furstehus. Apelsinerna hamnade så småningom hos franska kockar som förstås gjorde något matigt av dem – et voilá:  à la Malte!

Ris börjar på o på latin

Ris är ett ord vi har redan i fornsvenskan. Det är ett inlån från något av de romanska språken och kommer antingen från grekiska, eller från latinets vackra ord för ris: oryza. Ursprungligen har ordet sannolikt orientaliskt ursprung. Och att både ordet och mattraditionen vandrat hit, det kommer den här luckförfattaren tacksamt tänka på mellan mmmandena när hon hugger in på sin skål med ris à la Malta på julafton.

Missade du gårdagens lucka?

Är ansjovis en torr fisk? Ja, det skulle i alla fall kunna vara så den har fått sitt namn. Läs mer i gårdagens lucka: Varför heter det ansjovis?