Lucka 20: Finns det is i ischoklad?

 

Jag vet inte hur det är hemma hos dig, men hos oss står godisskålarna alltid fulla under juldagarna. Och det ska gärna finnas en massa hemgjort godis. Ischoklad är en av mina favoriter – det är chokladigt, det är fett, det är kladdigt och det är så värmekänsligt att det helst inte ens får se juleljusen. Men beror det på att det finns is i chokladen? Nu är det dags att reda ut det här.

En känslig liten chokladbit

Ischoklad må vara värmekänslig, men den innehåller ingen is. Värmekänsligheten beror i stället på att den innehåller kokosfett. Choklad smälter vid drygt 30 grader, men kokosfett smälter redan vid 20-23 grader. Så just juldagarnas rumstemperatur, när levande ljus värmer upp alla rum lite extra, är inte så bra för den känsliga ischokladen. Den smälter som is! Lägg till att det kan kännas kallt i munnen när du mumsar ischoklad, vilket beror på att värmen i munnen går åt till att smälta chokladen och att ischokladen kanske kommer direkt från kylen. Då förstår du kanske varför vi har döpt den till det.

Eller vi och vi. Nu kommer ischokladen ursprungligen från Tyskland, där ett okänt geni uppfann Eiskonfekt 1927. Till svenskan kom ordet ischoklad 1929. Men i Tyskland har ischokladen ingen koppling till julen, utan där är den en typ av choklad bara. Den finns i en massa olika varianter. Ischokladhjärta med mandel och körsbär, till exempel. Nä, det är i Sverige och Danmark som ischoklad har blivit tradition till jul. Kanske tyckte någon att namnet kändes vintrigt och juligt? 

Missade du gårdagens lucka?

Igår handlade julkalendern också om godis! Hanna skrev om Aladdinasken. Varför heter chokladasken Aladdin?