Lucka 19: Varför heter chokladasken Aladdin?

Lucka 19: Varför heter chokladasken Aladdin?

Vid juletid blir många av oss lite mer traditionella än vanligt. Tomtarna ska stå där de brukar, maten ska lagas enligt gamla familjerecept, och om något inte är som det brukar blir vi kanske lite upprörda. Till exempel om någon förstör julen genom att ta bort trillingnöten ur Aladdinasken.

Aladdinasken – en riktig julklassiker

Aladdinasken har funnits sedan 1939 och är Sveriges i särklass populäraste chokladask. Den lanserades som ett folkligare alternativ till de exklusiva askarna med handtillverkade praliner som var regel då. Genom att välja ut och serietillverka några praliner kunde Aladdinasken säljas för ett billigare pris, nämligen 4 kronor och 15 öre. Nu säljs det nästan 2,5 miljoner Aladdinaskar i Sverige varje år. Och som du kanske förstår säljs de allra flesta i december.

Men varför fick den namnet Aladdin? Varför det blev just Aladdin har visat sig vara svårt att ta reda på. Men att det blev ett arabiskt namn beror förmodligen på att det kändes exotisk, som hälsning från fjärran länder där kakaoträden växer.

Från Aleppo till det svenska julmyset

Många av oss tänker nog på Disneyfilmen Aladdin från 1993 när namnet Aladdin nämns. Filmen är baserad på en av sagorna i boken Tusen och en natt, som skrevs redan kring 800-talet. Historien om Aladdin fanns dock inte med i originalet, utan lades till av en fransk översättare mer än tusen år senare. Han påstod att en man i Aleppo hade berättat historien om för honom.

Sagosamlingen Tusen och en natt har alltså färdats över kontinenter och formats av människorna som den mött längs vägen. På samma sätt påverkas vårt språk av alla som möter och använder det. Och precis som historien om Aladdin färdats ända från Aleppo hit, finns det många personer som kommit från Aleppo till Sverige. Kanske firar just du din första svenska jul i år? Här kommer i så fall ett tips när det gäller Aladdinasken: På julen får man ta från det undre lagret!

Vad är språkets trillingnöt?

Då och då försvinner praliner ur Aladdinasken. De senaste som har gjort sorti är körsbär i likör, trillingnöt och fläderblom. Ibland försvinner också ord ur vårt språk: de blir ovanligare och ovanligare, och till sist används de nästan inte alls. Finns det något särskilt ord som du saknar?

Missade du gårdagens lucka?

I gårdagens lucka berättade Sara om ordet senap, och hur det är släkt med ordet must. I luckan får du svar på frågan Varför heter det senap?