Lucka 17: Varför heter det aladåb egentligen?

Aladåb är en maträtt som består av kött, grönsaker eller fisk i gelé och som ska serveras kall. A la daube på gås skrev redan den välkända Cajsa Warg om på sin tid på 1750-talet. Också en hare à la daube förekommer i gamla recept. I flertal kunde man också förr tala om till exempel Små à la daube på höns.

Ordet aladåb kommer från franskans ”à la daube” som betyder att tillaga mat ”i en gryta”, men det handlar nog mer om en skål av något slag. I skålen varvar man ner huvudingredienserna och häller sedan på det som ska omsluta det hela – det som ska bli själva gelén.

Aladåb på fläsklägg är en tradition på det svenska julbordet. En sådan är inte så svår att göra. Blanda bitar av det kokta köttet med morötter, lök och persilja i en skål eller en form. Det som ska bli gelén gör du på kokspadet från köttet och gelatin. Häll på, ställ kallt och låt stelna.

Egentligen borde man väl kunna göra aladåb på vad som helst, så varför inte svänga ihop en julrestsaladåb framåt mellandagarna? En praktisk rätt och en given succé!

Missade du gårdagens lucka?

I går berättade Susanne om ordet knäck och det kommer ifrån: Lucka 16: Har’u knäck i lurarna?