Lucka 16: Har’u knäck i lurarna?

Har'u knäck i lurarna?
Det har blivit dags för lucka 16 och dagens ord är knäck. Och för mig, som är stockholmare, väcker det ordet direkt associationer till uttrycket ”ha knäck i lurarna”.

Etymologi

I Svenska Akademiens ordbok, denna förkortningarnas nirvana, står följande att läsa om ordet knäck: ”karamell (ofta hemlagad) bestående av sirap o. socker m. m. som kokas o. vanl. öses upp i små pappersformar l. -strutar för att stelna; äv. koll. 1 tunna Kneck”. Ordets etymologi är sannolikt kopplad till verbet knäcka som enligt samma källa betyder bryta eller bräcka (som i ”knäcka en nöt”).

Men vad har knäckkola med verbet knäcka att göra?

Den knäck man gör i formar är ju ofta ganska seg och det som knäcks eller bryts är kanske mest tänderna. Men när man gör knäck på plåt kokar man knäckmassan lite längre än för knäck i formar. Det så kallade kulprovet (när man doppar lite knäcksmet i kallt vatten) ska ge en hård liten kula, inte en seg. Den färdiga massan häller man upp på en smord plåt och när den har stelnat kan den knäckas i småbitar. Där har vi kanske svaret!

Knäck i lurarna då?

Att ha knäck i lurarna betyder att höra dåligt. Men frågan är om ”knäcket” i lurarna (öronen) syftar på någon slags skada (brott, knäck) på hörseln eller om det om det menas att man har öronen fulla med kletig knäck. Jag har googlat runt en hel del men inte hittat något svar. Det är kanske inte något som de lärde tvistar om precis, men är det någon som vet?

Missade du gårdagens lucka?

I går berättade Sofia mer om den mytomspunna ålen. Här hittar du lucka 15!