Lucka 14: Varför heter den italienska julkakan panettone?

Panettone hör till ett av de nyare inslagen i mångas jul – en bubblare som snabbt tagit sig uppåt på julbordets topplista. Men vad betyder egentligen ordet?

En motsägelsefull kaka

Panettone är en mjuk hög kaka, ofta fylld med frukt och rik på kontraster. Den är både luftig och mastig, och kan smaka lite konstgjort trots att den för det mesta helt saknar konstgjorda tillsatsämnen.

Även som ord är panettone motsägelsefullt – om vi tolkar alla dess delar betyder det nämligen ”stort litet bröd”. Pane är bröd. Panetto är en kaka, men ordagrant betyder det ”litet bröd” eftersom -etto är en ändelse som förminskar huvudordet. Men det är onekligen en stor kaka vi har att göra med. Därför lägger vi till -one på slutet, en ändelse med förstorande betydelse. Vips har vi skapat ordet panettone. Att baka en panettone går däremot inte alls snabbt, men det är en helt annan historia.

Ändelsen ger en ledtråd om karaktären

Om du gillar italiensk mat kanske du vill fördjupa dig i ändelsernas värld. Du förstår då mer av det du äter, och så är det ju kul att kunna stajla lite när du konverserar med svärfar eller kusinen i jul, när ni alla har tröttnat på julmaten. Då kan du berätta att spaghetti är små spaghi (strängar), och att de tunnaste logiskt nog heter spaghettini. Tortelloni är förstås stora tortelli (små torte, tårtor!). Den lilla varianten är dock vanligare och heter naturligtvis tortellini. Du kommer att upptäcka mycket mer att förklara – cannelloni, calzone, bruschetta, crostini …

Kärt barn har många ändelser

Jag kan faktiskt inte skriva om dessa ändelser utan att nämna italienska smeknamn. Så lekfulla och kreativa! En Sarona är en stor Sara, en Saretta är en liten. Saruccia är lite gullig, medan Saraccia snarare vore en satsara (eller satmara).

Ibland förändras namnen stegvis. Som när Antonia blir Nina och sedan Ninetta. Eller Giuseppe som kallas Beppe, sedan Beppino som förkortas till Pino. Den som står honom nära kan då säga med mjuk röst: ”Pinuccio mio, vill du ha en bit panettone?”

Missade du gårdagens lucka?

I lucka 13 berättade Mats om en annan oklassisk jultradition: Varför heter det kalkon?