Lucka 8: Varför kallar vi farkosten för bob?

Lucka 8: Varför kallar vi farkosten för bob?
Nu är det snart dags för den glamorösa Nobeldagen. Årets mottagare av litteraturpriset heter ju Bob Dylan, och det får oss osökt att tänka på kälktypen bob, eller snowracer som många också säger. Det är en liten kälke med ratt och den är JÄTTEROLIG att åka på nerför backen. Men varför kallas kälken för bob av många?

Tyvärr (?) har det ingenting med Bob Dylan att göra, utan tycks snarare ha sitt ursprung i vintersporten bobsleigh. Ordet bob är engelskt och kommer från rörelsen som åkarna gör för att öka farten – de bobbar (guppar) fram och tillbaka. I alla fall gjorde de det i slutet av 1800-talet, när sporten uppfanns av några (uttråkade?) engelsmän på vintersemester i Schweiz. Då hade åkarnas kälkar medar och styrning, i stället för släta, aerodynamisk karosser, som i dag.

I dag används både snowracer och bob som benämning på vinterfarkosten, och båda de orden finns med i Svenska akademiens ordlista. Men det hindrar inte folk från att vara helt säkra på att det ord som just de använder är det enda rätta!