Lucka 24: God jul!

Lucka 24: Varför heter det jul?

Nu är den här, dagen vi har räknat ner till! Det har varit en väldigt rolig och lärorik månad. Vi har lärt oss massor om gammal svensk grammatik och ord som julklapp, hosianna och lussekatt. Och självklart ska vi ägna även den sista luckan åt språknörderi. För innan du hugger in på julbordet och öppnar klapparna kanske du vill veta var självaste ordet jul kommer från?

Jul är ett fornsvenskt ord (iul) för den hedniska midvinterfesten och är släkt med norskans jul, danskans jul, isländskans jól, finskans joulua och det gamla engelska yule. Troligtvis kommer de alla från det urgermanska jehwla, som betyder fest.

Idag förknippar vi julen med kristendomen, men som du kanske minns från luckan om lucia så är jultraditionerna en salig röra av både kristna och förkristna seder. Att svenskan (och många andra språk) fortfarande använder det förkristna ordet är därför inte så förvånande. Ganska häftigt också. Sederna och traditionerna ändras, byts ut, återvinns och omformas, men det som sitter allra djupast, det som till och med överlever religionsbyte, är språket.

En riktigt god jul önskar vi på Språkkonsulterna!