Lucka 22: Vem är Jansson i Janssons frestelse?

Lucka 22: Vem var Jansson?

Janssons frestelse är självklar på många svenska julbord. Och frestande är den ju allt. Men vem var den där Jansson och varför ville han frestas? Det finns två starka teorier om namnet.

Den första teorin är att namnet kommer från operasångaren Pelle Janzon (1844-1889). Han älskade att hålla fester och brukade fresta sina gäster med öl, snaps och ansjovisgratäng. Det låter ju rätt självklart. Problemet med den teorin är att gratängen inte kallades för Janssons frestelse på Janzons tid, utan den började kallas så runt 40 år efter hans död.

Den andra teorin är att rätten blev döpt av kokerskan Sofie Pauline Brogårde. Hon älskade nämligen skådespelaren Edvin Adolphson, och han spelade Jansson i filmen Janssons frestelse som kom 1928. Enligt den här teorin fick fru Brogårde döpa ansjovisgratängen som Östermalmsfrun Elvira Stigmark skulle ha på en bjudning. Namnet på filmen passade väl bra. Vi har inte sett filmen, men enligt Svensk Filmdatabas handlar den om ett stort gräl om ett vattenfall på gränsen mellan en skuldsatt barons och en storbondes ägor. Och så blir det hela än mer komplicerat när baronens dotter dyker upp och blir frestad av sin pappas ärkerival, storbonde Jansson (Han är så viril! Han älskar trav! Ni förstår ju frestelsen!). Men ingen fara, det verkar sluta lyckligt!

Så gratängen på julbordet är förmodligen döpt efter antingen en festprisse eller en filmhunk. Vilken teori är din favorit?