Lucka 21: Hosianna, Davids son. Vad betyder hosianna?

Lucka 21: Hosianna, Davids son. Vad betyder hosianna?
Tidigare i julkalendern har vi flera gånger dykt ner i julsångernas texter. Vi har funderat över Staffans apelgrå häst och vi har undersökt de gamla verbformerna äro och tackom. Men, vi har inte pratat om en av de klassiska julsångerna som nästan alltid väcker frågor, nämligen Hosianna, Davids son. Eller, som så många barn (och några vuxna) kallar trudelutten: Hosianna Davidsson.

Ett ord med hebreisk historia

Hosianna är inte något gammalt ursvenskt ord vars betydelse vi har börjat glömma bort. Nej, hosianna är ett hebreiskt ord, och det betyder ungefär ”rädda oss” eller ”kom med hjälp”. I bibeln berättas det om när Jesus red in i Jerusalem på en åsna och hans anhängare mötte honom med palmkvistar i händerna och ropade ”Hosianna, Davids son!”.

Ett rop på hjälp eller en hyllning?

Bokstavligt talat är alltså hosianna en vädjan efter hjälp, men det kan också användas som en hyllning. Jesus anhängare hade väntat på honom, och de välkomnade honom tillbaka genom att utropa hosianna – glada i hågen att deras frälsare var tillbaka. Ni kan tänka att det var lite som när Zlatan kom tillbaka till fotbollslandslaget 2010. Eller som när den där kollegan som alltid bakar så himla goda muffins kom tillbaka från pappaledigheten och hade med sig specialare med extra mycket choklad. Hosianna, superkollegan!

En populär adventspsalm

Trots att historien i psalmen utspelade på sig palmsöndagen – söndagen före påsk – har Hosianna, Davids son blivit en riktigt hit bland adventspsalmerna i Sverige och Finland. Predikan under första söndagen i advent handlar nämligen om just palmsöndagen. I Finland har hosianna-melodin till och med lyckats bli psalm nummer 1 i psalmboken. Bra jobbat, Hosianna Davidsson!

 

Gå till lucka nummer 22!