Lucka 20: akademien eller akademin?

Lucka 20: akademien eller akademin?

 

Den är fyra dagar kvar till julafton, men redan idag kan du passa på att fira Svenska Akademiens högtidsdag. Gänget bakom hits som Svenska Akademiens ordlista, Nobelpriset i litteratur och Akademialmanackan har en offentlig sammankomst i Börssalen. Den markerar slutet på Akademiens arbetsår och de firar dagen enligt Gustav III:s alla regler – det var ändå han som grundade Akademien 1786. Bland annat närvarar kungafamiljen, och om någon ny ledamot valts in finns det särskilda ritualer. Läs mer om sammankomsten på Svenska Akademiens webbplats.

Det är dock en sak som vi språkvetare grunnar lite extra på en sådan här dag, och det är namnet. Akademien? Ska det inte stavas akademin i bestämd form? Det är den stavningen som står i deras egen storsäljare Svenska Akademiens ordlista, så det verkar väl minst sagt underligt att de bryter mot sin egen regel.

Det är inte så dramatiskt egentligen. Enligt samma ordlista så får namn som innehåller ordet akademi oftast ändelsen –en. Till exempel skrivs Vetenskapsakademien och Musikaliska Akademien också så. Så om du tänkte titta på sändningen från högtidsdagen behöver du inte muttra över stavningen. Den är korrekt!