Lucka 19: Varför heter det julklapp?

Lucka 19: Varför heter det julklapp?

Juletid, julefrid, julstress. Nu är det bråda dagar för den som inte hunnit ordna alla julklappar. Det är väl ett konstigt ord förresten? Vid alla andra givmilda tillfällen pratar vi om gåvor och presenter, så varför säger vi klapp om presenterna vid jul?

Som med många andra jultraditioner så är det här ett gammalt ord som lever kvar trots att traditionen helt bytt skepnad. Förr i tiden stressköpte man inte en ljuslykta eller en chokladask i sista minuten till faster Ragnhild som man träffar en gång om året. Nej, förr i tiden var julklappen ett litet bus. Man klappade på någons dörr och kastade sedan in en liten gåva. Det kunde vara en liten halmfigur eller ett vedträ. Gärna med en lapp där en vers förklarar buset. Så fick gåvan namn efter verbet, och numera ger vi klapparna sällan anonymt.

Att ge bort julgåvor är en hyfsat ny tradition i Sverige. Från åtminstone 1000-talet brukade rikare människor ge bort nyårsgåvor, men på 1700-talet blev det fint att ge presenterna vid jul i stället. Tjänstefolket fortsatte med nyårsgåvor ett litet tag till. Som vi sett tidigare i julkalendern så spreds den nya rikemanstraditionen sedan nedåt i samhällsklasserna.