Lucka 18: Varför heter det advent?

Lucka 18: Varför heter det advent?

I dag är det den fjärde advent. Äntligen! Hoppas att ni har tänt det fjärde ljuset och att julstöket inte är alltför stökigt. Nu när adventstiden nästan är slut är det dags för oss att kolla närmare på ordet advent. Vad betyder det egentligen?

Jo, advent betyder ankomst. Ordet kommer från det latinska uttrycket adventus Domini, som betyder Herrens ankomst. Fast i dag är det nog många som snarare väntar på tomtens eller julbordets ankomst, snarare än på Herrens.

Adventsstjärnorna som vi hänger i fönstren är en kristen symbol som vi har importerat från Tyskland. De ska såklart påminna om stjärnan i Betlehem, som lyste så starkt över stallet där Jesus föddes. De elektriska ljusstakarna som lyser upp i mörkret är däremot en svensk uppfinning.

På 1930-talet fick Philips en massa trasiga julgransbelysningar i retur. De hamnade i händerna på den unge och påhittige Oscar Andersson på företagets lager i Göteborg. I stället för att slänga dem började han experimentera och slöjda, och inte långt därefter hade han skapat världens första elektriska adventsljusstake. Superbra elåtervinning!

Även innan Oscar slöjdade loss brukade svenskarna lysa upp sina fönster i juletid, eftersom det var så mörkt ute när alla skulle till julottan. Men den var nog tur att den elektriska ljusstaken kom – de levande lågorna bidrog nämligen till alldeles för många eldsvådor. Det gör de ju tyvärr än i dag. Så alla ni som läser den här luckan: kom ihåg att släcka ljusen.