Lucka 15: Vad kallar du de runda dekorationerna i granen?

Lucka 15: Vad kallar du de runda dekorationerna i granen?
När man som västerbottning tar sig lite längre söderut i landet uppstår lätt förvirring. Plötsligt kan man inte he saker någonstans, man kan inte be någon köpa en liter mjölk till en om de liks ska och handla, och man får konstiga blickar när snön kommer och man glatt utropar att man vill åka skrana. Ibland blir man inte helt enkelt inte förstådd, ibland tycker folk bara att man låter lite konstig.

Julgranskulor, pumlor eller julgransbollar?

Detta språkliga avstånd till medmänniskorna blir extra stort när det blir jul, och dags att plocka fram julgranskulorna. Eller, som jag och många av mina mednorrlänningar skulle säga: dags att plocka fram pumlorna.

Julgranskulor är nämligen ett sånt där kärt barn med många namn. Om du kommer från Stockholm kanske du kallar dem för just julgranskulor, men om du kommer från den svensktalande delen av Finland är det nog julgransbollar som gäller. Är du från något av Sveriges nordliga län kanske du i stället säger pumlor eller pomlor om de fina, röda kulorna som pryder granen.

Pumla – ett ord från tyskan

Men var kommer ordet pumla ifrån? Jo, som så många andra gamla julord så kommer det från början från tyskan. Där finns orden Pummel och Pummelchen, som betyder tjockis och pummlig och pummelig, som betyder rund eller knubbig. I norra Sverige hänger man helt enkelt röda, tyska tjockisar i granen!