Lucka 14: Varför heter det lussekatt?

Lucka 14: Varför heter det lussekatt? De ser ju inte ut som katter.
I går på lucia myste du kanske med några lussekatter. Och visst är det trevligt att få mysa med katter, men hur kommer det sig att saffransbullarna heter så? De ser ju inte ens ut som katter?

Faktum är att förledet lusse- kanske inte har något med lucia att göra heller. Det är möjligt att det kommer från Lucifer, alltså djävulen. En ganska oväntad twist, men så här gick det till: vetebullen kom ursprungligen från Tyskland och var en gåva från Jesus till snälla barn. Anledningen var att djävulen gick runt i kattskepnad och gav barnen smisk, så för att skrämma bort den ljusskygga dummingen gav man barnen saffransgula bullar. Formen har troligen också med solen att göra. Bullen med rundade ändar är ett halvt solkors. Symboliska former på bakverk är inget ovanligt – även de traditionella pepparkaksformerna har gamla symboliska betydelser.

Bullen kom till Sverige i slutet av 1600-talet och kallades också för döbelskatt, och döbel betyder just djävul. På den tiden var det bara rika runt Mälardalen som kostade på sig så fina gula bullar. Men på 1800-talet, när luciafirandet spred sig över landet, blev lussekatten vanlig i alla gårdar.

Lussekatten kan alltså vara ett skydd mot självaste lussekatten. Så ge en extra till barnen, så de slipper få smisk av katten.