Lucka 12: Varför kallar vi tomtens medhjälpare för nissar?

Lucka 12: Varför kallar vi tomtens medhjälpare för nissar?
December är en stressig tid för jultomten. Tur att han har sina nissar till hjälp! Men varför kallar vi dem för just nissar? Det finns några olika teorier.

En teori är att namnet kommer från helgonet S:t Nikolaus, en slags föregångare till jultomten, som fortfarande är poppis i många länder. Den svenska varianten av namnet Nikolaus är Nils, och Nisse är ju ett vanligt smeknamn till Nils.

Men, i Sverige har vi länge haft andra tomtar än jultomten. De gamla nordiska tomtarna bodde på bondgårdar och var övernaturliga väsen med långa vita skägg. Det sades att de var gårdarnas första ägare som efter döden stannade kvar på tomten för att ta hand om djuren. Benämningen tomte kommer därför från just ordet tomt. I Skåne, Danmark och Norge kallade man däremot dessa tomtar för nissar – så många tror att ordet tomtenisse kommer därifrån.

Förutom tomtenissar finns det också andra nissar i svenskan. Ett exempel är tryckfelsnisse, den där fantasifiguren som vi skyller på när något blivit fel i en text. Stackars tryckfelsnisse lastas för väldigt mycket, och han sitter nog och håller tummarna för att vi snart ska introducera en webbpubliceringsfelsnisse i det svenska språket. Eller kanske helt enkelt en korrfelskerstin?