Hitta rätt ord – använd hjälpmedel och finslipa språkkänslan

I det här inlägget ska vi titta närmare på orden, några av textens minsta byggstenar. De kan vara nog så knepiga. Tack och lov finns det hjälp att få i utmärkta ordböcker och ordlistor. Men ordböckerna kan inte ge oss hjälp om vi inte ber om den. Vi som skribenter behöver öva upp vår vaksamhet och ständigt reflektera över de ord vi använder. Vad betyder de egentligen och hur kan vi använda dem?

Använd ord så som de flesta använder dem

Att använda ord rätt kan vara svårt. Vi kan inte hoppas på mycket hjälp av våra datorer, som när vi stavar. Möjligen kan ditt datorprogram påpeka att du har använt ett ålderdomligt eller byråkratiskt ord. Då är det oftast klokt att tänka efter. Datorn har dock inte alltid rätt – långt ifrån. Och datorn har ju heller ingen aning om vilken genre du skriver i eller till vem.
 
Vi måste i stället lita på vår egen språkkänsla och alltid komma ihåg att vara vaksamma. Så fort du anar att du kanske använder ett ord fel, eller om du kanske använder ordet för första gången – gå till ordboken för att förvissa dig om att du gör rätt. Annars kanske dina läsare missförstår dig.

Ett annat bra tips är att be din kollega läsa din text. Om kollegan är tveksam till hur du använder ett ord eller ett uttryck så bör du ta det på allvar.

Hjälp finns – i en webbläsare nära dig

Hjälp finner du på webbplatsen svenska.se. Där kan du söka i bland annat Svensk ordbok, som beskriver väldigt många av våra svenska ord. I ordboken finns mycket kunskap att hämta, till exempel:

  • Förklaringar av orden, som skillnaden mellan påvisa och visa. Mellan de båda uppslagsorden finns det länkar, och det gör det även mellan andra ord med samma eller snarlik betydelse.  
  • Exempel på hur orden kan användas och kombineras med andra. Till exempel kan du få veta att du kan lita något eller någon, men du kan inte lita till någon, bara något.
  • Uppgifter om stil, som att messa är <vard.>, det vill säga vardagligt. Och hädan är <högt.> vilket betyder att det är högtidligt. Om förhyra kan du få veta att det är <ngt formellt>, alltså något formellt.

Varför plåga dig? Använd ord du kan

Och har du inte tid att leta i ordboken: Använd en annan formulering, som du är säker på att du behärskar. Det är ofta mitt viktigaste tips till alla som skriver. Varför försöka använda ord som du är osäker på? Det finns ju så många andra. Språket är fullt av dem – och nya kommer till hela tiden. Härligt, eller hur?

Och fall inte i fällan att använda krångliga ord för att anpassa dig till en genre eller andras stil. Enkelt och begripligt trumfar osäkert och otydligt.

Men nya ord då?

Ordboksredaktionerna jobbar på, men de hinner inte få in nya ord hur fort som helst. Nya ord måste ju dessutom komma i användning innan ordboks­redaktörerna kan börja beskriva dem.

Mitt bästa tips är då Språkrådets utmärkta frågelåda. Här kan du fritextsöka och få svar på alla möjliga frågor om ord och andra språkliga problem. Och saknas det svar i frågelådan kan du alltid ställa en ny fråga till Språkrådet.

Karin Dellby, din person­liga språkrådgivare